Facilitair dienstverlener ISS schrapt wereldwijd 100.000 banen

Het bedrijf zegt zich te willen richten op klanten waaraan het bedrijf meerdere diensten kan leveren. Dit gaat ten koste van 20 procent van de banen.

ISS beëindigt zijn werkzaamheden in dertien landen.
ISS beëindigt zijn werkzaamheden in dertien landen. Foto via iStock

International Service System (ISS) schrapt de komende twee jaar 100.000 banen. De facilitair dienstverlener maakte maandag bekend zijn werkzaamheden in dertien landen te beëindigen, onder meer in Brazilië, Israël en Thailand.

Het aantal klanten van de dienstverlener, die zich in zeventig landen bezighoudt met onder andere schoonmaak, beveiliging en catering van bedrijven en overheidsinstellingen, zal worden gereduceerd met 50 procent, het aantal medewerkers met 20 procent. Na de ontslagronde, in 2020, zullen nog zo’n 390.000 medewerkers werkzaam zijn voor ISS. Het is een van de grootste ontslagrondes aller tijden bij één bedrijf.

All-inclusivepakket

Het doel van de hervormingen is om het bedrijf “aanzienlijk te vereenvoudigen” en daarmee de risico’s te verkleinen. ISS zegt zich te willen richten op klanten waaraan het bedrijf meerdere diensten kan leveren. Het van oorsprong Deense schoonmaakbedrijf hoopt zo jaarlijks 4 tot 6 procent te groeien.

In september werd dezelfde strategie al doorgevoerd in Nederland. Toen verkocht ISS een deel van zijn Nederlandse schoonmaakactiviteiten aan schoonmaakbedrijf CSU. Ongeveer zeventig klanten en 2.200 medewerkers verruilden toen ISS voor CSU.