Insecten imponeren door hun details, schoonheid en kleur

Expositie De schoonheid van uitvergrote insecten trof fotograaf Levon Biss.

In elke foto zit drie weken werk.
In elke foto zit drie weken werk. Foto’s Levon Biss

Fotograaf Levon Biss was gespecialiseerd in het portretteren van de groten der aarde. Velen had hij voor de lens: van de startende sprinter Usain Bolt tot de druk gesticulerende Franse president Emmanuel Macron. Zijn portretten haalden Time, Sports Illustrated en het New York Times Magazine.

En toen liet zijn zoon hem een kevertje zien dat hij in de tuin had gevonden. Samen legden ze het onder de eenvoudige microscoop die de jongen van zijn opa en oma had gekregen. Biss: „Wat toen zichtbaar werd, vond ik ongelofelijk.”

Hij dook in de wereld van insecten. Het resultaat van dat werk is te zien tijdens ‘Microsculpture – the insect photography of Levon Biss’ een expositie die al grote delen van de wereld over ging en die in het Natuurhistorisch Museum Maastricht voor het eerst in de Benelux wordt getoond. Biss nam zijn zoon, een lagere school-kind met een eigenwijs brilletje, mee naar de opening. Want „die aap”, zegt Biss, „stond aan de basis van deze expositie”.

Foto Levon Biss
Foto Levon Biss
Foto Levon Biss
Foto Levon Biss
Foto Levon Biss

In de expositiezalen hangen de foto’s waarop enkele millimeters grote beestjes plots tot drie meter groot zijn en imponeren door hun details, schoonheid en kleur. Wie inzoomt op de insectenhuiden ziet soms prachtige abstracties en dan weer structuren die ogen als een tijgervacht of een badmat. Het kevertje uit de tuin is vereeuwigd, maar ook een exemplaar dat Charles Darwin in 1856 meenam uit Australië.

Onderdelen van de dieren zijn elk op specifieke manieren belicht. „Ik heb er mijn ervaring als portretfotograaf voor kunnen gebruiken. Elke foto die nu te zien is bestaat uit acht- tot tienduizend afzonderlijke beelden, geschoten met een camera die steeds acht micron (een zevende van een haar) doorschoof op een rails.”

Drie weken werk zit in elke foto. „Alleen al het schoonmaken kost drie of vier dagen. Want op deze grootte ziet een klein stofje er al uit als een flinke voetbal.”