Huawei-zaak

China roept ambassadeurs van de VS en Canada op het matje

De Chinese regering heeft dit weekend ambassadeurs uit de Verenigde Staten en Canada op het matje geroepen uit protest tegen de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wil dat de VS het arrestatiebevel tegen de financieel directeur van de Chinese telecomgigant intrekken. „Wat de Verenigde Staten gedaan hebben is een ernstige schending van de rechten en belangen van Chinese burgers”, zegt Le Yucheng, de Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken. Hij zei dat China verdere stappen af laat hangen van de reactie van de VS. Meng Wanzhou (46), dochter van Huawei’s oprichter, werd vorige week op verzoek van de VS gearresteerd op een luchthaven in Canada. De VS verdenken Huawei van ontduiking van een handelsembargo tegen Iran. (AP)