In beeld

Eerste edelherten Oostvaardersplassen afgeschoten

Met de vorige week verkregen vergunning op zak zijn faunabeheerders van Staatsbosbeheer maandag begonnen met het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. Daar ging door de harde wind in het gebied enige vertraging aan vooraf. Het is de bedoeling dat in totaal 490 dieren overblijven. Dat betekent dat ruim 1.800 dieren de komende tijd zullen worden geschoten door wat Staatsbosbeheer "faunabeheerders" noemt. Vlees van een deel van de afgeschoten dieren gaat richting de consumentenmarkt. Een ander deel van de herten wordt in het natuurgebied achtergelaten, bedoeld als voer voor andere dieren. Staatsbosbeheer hoopt zo de balans terug te brengen in de Oostvaardersplassen, waar nu vooral vrouwelijke edelherten leven. NRC had als enige krant een fotograaf ter plaatse.
Een jager stelt zijn vizier op scherp, maandagochtend in de Oostvaardersplassen.
Foto Olivier Middendorp
Pas halverwege maandagmiddag schoten jagers het eerste dier af.
Foto Olivier Middendorp
Vooral het aantal verzwakte dieren wordt teruggebracht, maar door het slechte weer van maandagochtend stonden die erg dicht op herten die nog wel in goede gezondheid ziijn.
Olivier Middendorp
In de Oostvaardersplassen mogen de herten al twintig jaar zoveel mogelijk hun natuurlijk gedrag vertonen, zonder dat daar jaarlijks een aantal dieren voor moet worden gedood.
Foto Olivier Middendorp
Het grootschalige afschot dat maandag begint en als eenmalig project bedoeld is, is volgens Staatsbosbeheer nodig om dat beleid ook de komende jaren overeind te houden.
Foto Olivier Middendorp
Vooral vrouwelijke edelherten in het gebied worden afgeschoten. Staatsbosbeheer streeft naar "evenwichtige verhouding" en neemt daarom vooral de hindes onder vuur.
Foto Olivier Middendorp
Omdat "veiligheid en zorgvuldigheid" voorop staan is publiek voorlopig niet welkom in de Oostvaardersplassen.
Foto Olivier Middendorp
Er mag de komende week bovendien niet gevlogen worden boven het gebied. Om "ordeverstoringen" te voorkomen, zegt de politie.
Foto Olivier Middendorp
In aanloop naar maandag werd met regelmaat actie gevoerd voor de poorten van de Oostvaardersplassen.
Foto Olivier Middendorp
Een 57-jarige actievoerder kreeg vorige maand een taakstraf van zestig uur, waarvan dertig uur voorwaardelijk, voor zijn aandeel daarin.
Foto Olivier Middendorp
Het belangrijkste streven is een herhaling van afgelopen winter te voorkomen. Toen kwamen meer dan drieduizend edelherten, runderen en paarden om van de honger.
Foto Olivier Middendorp