Drie jaar celstraf voor trustkantoordirecteur

Caute Een Amsterdams trustkantoor maakte onder meer valse facturen op om de fiscus te ontduiken. De baas ervan is nu veroordeeld.

Gebouw van de rechtbank Amsterdam aan de Parnassusweg. Het trustkantoor Caute deed volgens de rechtbank „niets meer dan facturen versturen en de daarop ontvangen bedragen doorsluizen naar offshore vennootschappen”.
Gebouw van de rechtbank Amsterdam aan de Parnassusweg. Het trustkantoor Caute deed volgens de rechtbank „niets meer dan facturen versturen en de daarop ontvangen bedragen doorsluizen naar offshore vennootschappen”.

Ex-trustkantoordirecteur Erwin de Ruiter is maandag veroordeeld tot drie jaar cel. De rechtbank in Amsterdam acht hem schuldig aan witwassen, leiden van een criminele organisatie en valsheid in geschrift.

Via het Amsterdamse trustkantoor Caute bood De Ruiter vanaf 2006 op grote schaal constructies aan waarmee vermogende buitenlandse ondernemers belasting konden ontduiken. Zo werd bijvoorbeeld advieswerk of scheepsonderhoud gefactureerd, wat niet was uitgevoerd. Ondernemers konden zo hun belastingverplichtingen drukken en afgeroomde winst wegsluizen naar een belastingparadijs. Als gage ontving het trustkantoor zo’n 5 procent van het factuurtotaal.

„In werkelijkheid deed het trustkantoor niets meer dan facturen versturen en de daarop ontvangen bedragen doorsluizen naar offshore vennootschappen”, constateert de rechtbank. Bij negen van de tien zaken die het Openbaar Ministerie (OM) in deze strafzaak presenteerde, zag de rechtbank fiscale fraude.

De rechtbank legt medeverdachte Edward P., die de Nederlandse tak van het trustkantoor runde, een jaar cel op, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij zat al zes maanden in voorarrest en hoeft niet terug de cel in. Wel moet hij 240 uur werkstraf uitvoeren. Het OM had tegen De Ruiter en P. respectievelijk drie jaar en 27 maanden celstraf geëist.

‘Hulp aan witwassen’

De in Dubai woonachtige De Ruiter voerde zijn eigen verdediging. Hij hield bij de rechter en in interviews zijn onschuld vol, reden om zijn naam voluit te schrijven. Volgens De Ruiter waren de structuren die hij aanbood nu juist typisch voor een trustkantoor. „Als dit strafbaar is, kun je de hele trustsector wel opdoeken.”

Justitie noemde het trustkantoor een „valsefacturenfabriek”. De Ruiter zei „met grote verbazing en ergernis” te hebben aangezien hoe hem „het leven zuur” was gemaakt. Lees ook: ‘Als dit strafbaar is, kun je de hele trustsector wel opdoeken’

De rechtbank ziet dat anders en meldt in een persbericht: „Bij deze constructies ging het niet om reguliere trustwerkzaamheden en evenmin om structuren die in de trustsector gebruikelijk waren. Aan geen enkele structuur uit de ten laste gelegde dossiers lag een deskundig fiscaal advies ten grondslag.”

Volgens de rechtbank is bewezen dat Caute meehielp aan het witwassen van ten minste 40 miljoen euro en 15 miljoen dollar.

Nederland telt zo’n 200 trustkantoren. Tegen betaling besturen zij vennootschappen voor derden, vaak als onderdeel van een internationale belastingontwijkingsconstructie. De sector lag de afgelopen jaren geregeld onder vuur, onder meer van toezichthouder DNB. De Tweede Kamer hield naar aanleiding van de Panama Papers – gelekte documenten over fiscale routes – in 2016 een kleine parlementaire enquête over de sector.

De rechtbank verwijt de veroordeelden dat zij „schade hebben toegebracht aan het vertrouwen in de financiële sector”.