Feyenoord wint op Emmens kunstgras

Door de winst houden de Rotterdammers zicht op concurrenten Ajax en PSV, die eerder dit weekend wonnen.

Jafar Arias scoort de 1-2 namens FC Emmen.
Jafar Arias scoort de 1-2 namens FC Emmen. Foto ANP

Feyenoord heeft de uitwedstrijd tegen FC Emmen gewonnen (4-1). Steven Berghuis was de grote man bij de nummer drie van de eredivisie. Hij scoorde eenmaal en stond aan de basis van de 1-0 en 3-1 van Jan-Arie van der Heijden en de zeventienjarige debutant Orkun Kökcü.

Tonny Vilhena maakte het vierde doelpunt voor Feyenoord. Hij benutte in de slotfase een strafschop. Anco Jansen schoot FC Emmen tussendoor naar 2-1.
Feyenoord houdt een achterstand van zeven punten op koploper PSV. Ajax heeft vijf punten meer dan het elftal van trainer Giovanni van Bronckhorst, die voor rust Jeremiah St. Juste en Jens Toornstra geblesseerd zag uitvallen.

NAC geen laatste meer na winst op Vitesse

NAC Breda heeft de laatste plaats in de eredivisie verlaten. Het team van trainer Mitchell van der Gaag was zondag voor eigen publiek met 2-1 te sterk voor Vitesse. NAC kwam daarmee in punten op gelijke hoogte met De Graafschap. De Doetinchemmers hebben een iets minder doelsaldo.

Voor NAC betekende het de derde zege dit seizoen. Eerder rekenden de Brabanders af met De Graafschap en Heracles Almelo, ook allebei in een thuiswedstrijd.
Vitesse kon zich de nederlaag aanrekenen. Het team van trainer Leonid Sloetski mocht kort voor rust een strafschop nemen. Navarone Foor koos er voor de bal te stiften in plaats van hard te schieten. Tot vreugde van de supporters van NAC verdween de bal over het doel. Vitesse kreeg deze competitie tot dusverre vijf strafschoppen toegewezen en slechts eentje leverde een doelpunt op.

Direct daarna sloeg NAC aan de andere kant wel toe via Mitchell te Vrede. Voor de spits was het zijn zevende treffer dit seizoen.
Vitesse herstelde zich na rust van die dubbele tegenslag. De Arnhemmers voerden de druk steeds verder op en kwamen door een kopbal van Bryan Linssen in de 71e minuut langszij. Vitesse leek door te drukken, maar juist NAC sloeg in de tegenstoot via Arno Verschueren toe.

Groningen en VVV scoren niet

Het treffen tussen VVV-Venlo en FC Groningen heeft een winnaar noch doelpunten opgeleverd. Ook de laatste vier duels tussen de twee ploegen eindigden in een gelijkspel.

Na afloop zal het vooral gaan over een incident vlak voor rust. VVV-verdediger Jerold Promes werd met een rode kaart weggestuurd wegens een grove overtreding op de Japanner Ritsu Doan. Na het raadplegen van de VAR besloot scheidsrechter Serdar Gözübüyük zijn beslissing terug te draaien en Promes alleen geel te geven.

De laatste vier keer dat VVV en FC Groningen elkaar troffen werd er in totaal slechts vier keer gescoord. In 2012 en 2013 werd het 0-0, in 2017 en begin 2018 1-1.

Utrecht te sterk voor Heracles

FC Utrecht heeft zondag thuis met 3-1 van Heracles gewonnen. Met de winst neemt het team van coach Dick Advocaat de vierde plaats van Heracles over. De ploeg uit Almelo zakt naar de vijfde plaats.

Twitter avatar fcutrecht FC Utrecht 🆙 Van plek 5 naar plek 4 dankzij een overtuigende overwinning op @HeraclesAlmelo! Straks meer over #utrher op https://t.co/ZSmA873iWd en onze social mediakanalen! https://t.co/cpz4wQIYSl

Utrecht begon goed. Al na drie minuten maakte Simon Gustafson vanaf de strafschopstip de 1-0 voor Utrecht. In de 19e minuut maakte Gyrano Kerk de 2-0 en een minuut later zette Urby Emanuelson Utrecht op een 3-0 voorsprong. Maximilian Rossmann maakte voor Heracles een kwartier voor tijd de 3-1. Sinds 16 september heeft Heracles geen uitwedstrijd meer gewonnen. (ANP)