Tijdelijk vliegverbod boven de Oostvaardersplassen

De politie heeft het vliegverbod aangevraagd in verband met het afschieten van achttienhonderd edelherten in de Oostvaardersplassen.

Een kadaver in de Oostvaardersplassen.
Een kadaver in de Oostvaardersplassen. Foto Robin Utrecht/ANP

Boven de Oostvaardersplassen en naastgelegen natuurgebieden is op verzoek van de politie een tijdelijk vliegverbod afgekondigd. Dat bevestigt de politie tegenover NRC na berichtgeving van Omroep Flevoland. Het vliegverbod heeft te maken met het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen waar Staatsbosbeheer komende week mee begint.

Met het vliegverbod moet “ordeverstoring” zoveel mogelijk voorkomen worden, aldus de politie. Het verbod is onderdeel van een pakket aan “zichtbare en onzichtbare maatregelen”. Meer details wil de politie niet geven. Volgens Omroep Flevoland geldt het vliegverbod vanaf maandag 10 december tot en met dinsdag 18 december en is het bedoeld om kleine vliegtuigjes, helikopters of drones te weren.

Natuurorganisaties hadden een kort geding aangespannen om het afschieten te voorkomen. Donderdag oordeelde de rechter dat de provincie Flevoland inderdaad een vergunning mocht afgeven. Hiermee mag Staatsbosbeheer definitief beginnen met het afschieten.

Lees ook: Verhuizen, doodschieten of zo laten

Actie

Dit jaar ontstond maatschappelijke ophef over het plan gezonde dieren af te schieten om massale sterfte tijdens de wintermaanden te voorkomen. Vorige winter stierven ruim drieduizend grote grazers in het natuurgebied. De provincie wil daarom het gebied opnieuw inrichten en het aantal dieren drastisch beperken.

Twee boswachters zijn enkele maanden geleden op eigen verzoek overgeplaatst naar andere natuurgebieden omdat ze zich niet konden vinden in het nieuwe beleid om grote grazers af te schieten nog voordat ze verzwakt zijn. De twee behoorden tot een groep van zes tot acht boswachters.

Correctie: in een eerdere versie van dit verhaal stond vermeld dat het vliegverbod tot maandag 18 december geldt. Dit is onjuist, de 18e is een dinsdag. Dit is aangepast.