Saoedi-Arabië weigert uitlevering moordverdachten Khashoggi

Er loopt een Turks uitleveringsverzoek tegen twee Saoedische topfunctionarissen.

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken arriveert op een conferentie in de hoofdstad Riad.
De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken arriveert op een conferentie in de hoofdstad Riad. Foto AFP

Saoedi-Arabië werkt niet mee aan het uitleveringsverzoek van Turkije, dat vorige week de uitlevering van twee voormalige topfunctionarissen vroeg voor de moord op journalist Jamal Khashoggi. Tijdens een conferentie in Riad was Adel al-Jubeir, de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, desgevraagd duidelijk: “We leveren geen staatsburgers uit.”

De Turkse hoofdaanklager had om de uitlevering gevraagd van vijf Saoedi’s, onder wie Saud al-Qahtani, een vooraanstaand adviseur van kroonprins Mohammad bin Salman. Ook de Saoedische majoor-generaal Ahmed al-Asiri is als verdachte aangemerkt. De aanklager zegt dat er “sterke verdenking” heerst dat de twee topfunctionarissen verantwoordelijk waren voor het plannen van de moord. Een Turkse rechter honoreerde het uitleveringsverzoek voor al-Qahtani en al-Asiri, die in oktober door het Saoedische koningshuis uit hun functie werden ontheven. Tijdens de persconferentie reageerde Al-Jubeir schamper op het uitleveringsverzoek:

“Volgens mij verbiedt de Turkse grondwet het uitleveren van Turkse staatsburgers, dus vind ik het opmerkelijk dat een land dat ons geen informatie verstrekt (…) dit soort arrestatiebevelen uitvaardigt en de uitlevering van verdachten verzoekt.”

Na de moord eerst te hebben ontkend, gaf het Saoedische koningshuis later toe dat Khashoggi toch dood was. Riad zegt mee te willen werken met de Turkse autoriteiten, maar wil wel eigen onderzoek uitvoeren. De Saoedische minister al-Jubeir stelde dat Turkije “niet zo behulpzaam was als het zou moeten zijn.”

Amerikaanse respons

De Amerikaanse regering heeft sancties ingesteld tegen zeventien Saoedi’s voor de moord. Amerikaanse senatoren kwamen vorige week in opstand tegen president Trump, die tot op heden weigert om kroonprins Mohammad bin Salman verantwoordelijk te stellen voor de moord op Khashoggi. De senatoren zetten een plan in werking dat moet leiden tot het beëindigen van de Amerikaanse steun voor de Saoedische bombardementen in Jemen.

Jamal Khashoggi werd op 2 oktober vermoord in het Saoedische consulaat in de Turkse stad Istanbul. Volgens Turkse inlichtingendiensten was een speciaal team van zeventien man ingevlogen uit Saoedi-Arabië om de moord te plegen en het lichaam op te ruimen. Khashoggi schreef voor de Amerikaanse krant The Washington Post. Hij sprak zich geregeld kritisch uit over het koningshuis.