Rotterdam wil opnieuw start Tour de France organiseren

De stad organiseerde in 2010 eerder de Grand Départ van de Ronde van Frankrijk.

Rotterdam organiseerde in 2010 eerder de Grand Départ. Oud-premier Balkenende zwaait vanuit de auto van de Tourdirecteur naar de menigte.
Rotterdam organiseerde in 2010 eerder de Grand Départ. Oud-premier Balkenende zwaait vanuit de auto van de Tourdirecteur naar de menigte. Foto Vincent Jannink/ANP

De gemeente Rotterdam wil de Tour de France weer naar de stad halen. De stad heeft zich bij ASO, de organisator van de Ronde van Frankrijk, aangemeld voor de Grand Départ van 2023, 2024 of 2025.

Dat meldt de gemeente zondagavond in een verklaring. Rotterdam wil de komende jaren landelijk samenwerken om meerdere etappes in Nederland te organiseren. “Onze stad is bij uitstek geschikt voor dit soort grote internationale evenementen”, zegt wethouder Sven de Langen (Sport, CDA). “Voor deze evenementen zoeken we de samenwerking met de andere grote steden in het land en met de gebieden om ons heen. We willen dat dit evenementen van heel Nederland worden.”

De stad organiseerde in 2010 eerder de Tourstart. In 2015 liep de tweede etappe van de Tour door Rotterdam, die dat jaar in Utrecht startte. De volgende Tour de France zal in Brussel beginnen als eerbetoon aan Eddy Merckx, die vijftig jaar geleden zijn eerste Ronde van Frankrijk won.