‘Onze wereldreis mag 50.000 euro kosten’

Verdienen & Uitgeven Elle Loijens (31) schrijft voor haar financieel blog FinancElle.nl. Samen met haar vriend is ze net vertrokken naar Japan. „We hebben veel gespaard en zijn nu nog vrij, dus gaan we op wereldreis.”

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Mijn vriend en ik gaan doen waar we al heel lang van dromen: op wereldreis en ondertussen dingen doen die we graag willen. Ik ben een half jaar geleden een financieel blog begonnen waarop ik tips geef over persoonlijke financiële zaken. Dat is steeds beter gaan lopen: ik heb nu een vaste opdrachtgever – een verzekerings- en hypotheekbedrijf – waar ik een keer in de twee maanden een blog voor schrijf. Verder verdien ik nog niet veel, maar tot voor kort werkte ik voor een accountantskantoor en verdiende ik rond de 3.000 euro netto per maand. Daar heb ik veel van kunnen sparen.

„Begin november heb ik mijn vaste baan opgezegd. Begin deze maand zijn we uit ons huurhuis vertrokken om nog zoveel mogelijk geld te besparen voordat we naar Japan vertrekken. In de tussentijd konden we bij mijn vader wonen in Valkenswaard, dat is wel heel fijn.

„Het is de bedoeling dat ik tijdens mijn reis mijn blog bijhoud en mogelijk ook voor andere opdrachtgevers bijdragen maak. Maar veel meer verdienen dan nu is niet noodzakelijk: mijn vriend en ik hebben beiden 25.000 euro gespaard, en volgens onze berekeningen kunnen we daarvan anderhalf jaar op reis.”

UIT

‘Op dit moment zijn onze vaste lasten zo ver mogelijk geminimaliseerd. Ik heb nog een mobiel abonnement, maar ik twijfel of ik die moet behouden omdat ik tijdens onze reis ook via lokale providers op het internet kan. Ik heb een internationale zorg-, aansprakelijkheids- en reisverzekering en die is goedkoper dan wanneer je je voor die zaken in Nederland verzekert. Verder betalen mijn vriend en ik, sinds we in november mee hebben gedaan met ‘No-Spend November’, zo’n 170 euro aan boodschappen. Dat proberen we aan te houden, hoewel ik weet dat dat natuurlijk niet altijd zal lukken.

„Onze visa voor Nieuw-Zeeland en Australië had ik een tijd geleden al gekocht, de enkele reis naar Nieuw-Zeeland via Japan kostte 650 euro. Verder heb ik eigenlijk weinig moeten aanschaffen omdat ik de rest, zoals een rugzak, wel had. Wat wel een dure post is, zijn de tickets voor de bullet train in Japan, die kostten ons 350 euro per persoon. Daarmee kan je wel twee weken het land door. We willen vanuit Tokyo graag naar Kyoto en Osaka om vanuit daar dagtrips te maken.

„In Nieuw-Zeeland blijven we wat langer en hebben we huizen geregeld via een house sitting-systeem. Dan pas je op het huis en de huisdieren van iemand anders en heb je meestal gratis onderdak. Soms worden er wel kosten voor gas, water en licht gerekend, maar dat is bij ons niet het geval. We wonen straks twee weken met een kat en anderhalf week met een hond.”