Hockeymannen door op WK na winst op Pakistan

Om door te gaan naar de kwartfinales moeten de hockeymannen dinsdag Canada verslaan in een tussenronde.

Jorrit Croon, hier in het midden, scoorde de 4- 1 uit een strafcorner.
Jorrit Croon, hier in het midden, scoorde de 4- 1 uit een strafcorner. Foto Dibyangshu Sarkar / AFP

De Nederlandse hockeymannen hebben hun derde en laatste groepsduel van het wereldkampioenschap in India gewonnen. De ploeg van bondscoach Max Caldas was in het Kalinga Stadium met 5-1 te sterk voor Pakistan.

Het eerste doelpunt viel negen minuten in de eerste helft en werd gemaakt door Thierry Brinkman. Umar Bhutta maakte kort daarna de gelijkmaker voor Pakistan. Vlak voor rust zette Valentin Verga Nederland weer op voorsprong.

Aan het begin van de tweede helft maakte Bob de Voogd het derde doelpunt voor Nederland. Jorrit Croon en Mink van der Weerden tekenden voor het vierde en vijfde doelpunt na strafcorners. Pakistan had in de tweede helft slechts enkele kansen.

Tussenronde

Door de winst eindigt Nederland als tweede in groep D. Groepswinnaar Duitsland, waar Nederland afgelopen woensdag met 4-1 van verloor, plaatst zich direct voor de kwartfinale. Nederland speelt eerst nog een extra wedstrijd tegen Canada, de nummer drie uit groep C. Als Nederland dinsdag wint, spelen de hockeymannen in de kwartfinale tegen gastland India.

De Nederlandse groepswinst in groep D werd eerder op zondag onmogelijk doordat Duitsland ook de laatste groepswedstrijd van Maleisië won met 3-5. In de groepsfase won Nederland eerder met 7-1 van Maleisië.

Naast Duitsland hebben ook Argentinië, Australië en gastland India zich direct geplaatst voor de kwartfinales. Het is voor het eerst dat een wereldkampioenschap met een tussenronde gespeeld wordt, omdat vier extra landenteams meespelen.