Gedichten, anekdotes en Sinatra - maar geen voetbalcommentaar

Voetbalcommentator Frank Kramer vulde zijn eigen afscheidswedstrijd met een opmerkelijk monoloog over van alles. De gespeelde wedstrijd negeerde hij volledig.

Frank Kramer in 1983, toen als presentator van het KRO-programma 'Hints'.
Frank Kramer in 1983, toen als presentator van het KRO-programma 'Hints'. Foto ANP

“Een van de mooiste dichters die we in Nederland gehad hebben, dat vond ik toch altijd Willem Wilmink. Fantastische man, mooie gedichten. Ik zal er eentje voor u voorlezen.” Terwijl Atlanta United FC het zaterdagnacht in de belangrijkste wedstrijd van de Amerikaanse voetbalcompetitie opnam tegen de Portland Timbers, hield Eurosport-commentator Frank Kramer (71) een negentig minuten durend monoloog over alles behalve de wedstrijd.

Onlangs werd de commentator na 24 jaar bedankt voor bewezen diensten, waarop hij besloot om tijdens zijn laatste uitzending (tussen 02.00 uur en 04.00 uur ‘s nachts) het heft in eigen handen te nemen. Kramer slaagt erin de wedstrijd bijna volledig te negeren, terwijl hij de beelden begeleidt met willekeurige anekdotes, gedichten en af en toe een liedje.

‘Onhebbelijke gewoonte’

Tijdens het eerste half uur heeft Kramer nog met geen woord gesproken over wat er op het veld gebeurt. Hij is net begonnen aan een betoog over protesteren tegen scheidsrechters, als Atlanta op een 1-0 voorsprong komt. De commentator, licht geërgerd: “Ja, en dit is weer die Martínez, die heeft de onhebbelijke gewoonte om altijd als ik aan het woord ben te scoren. Dat moet hij niet te vaak doen.”

De tweede goal van Atlanta negeert Kramer volledig - terwijl de spelers elkaar juichend in de armen vallen gaat hij, na een korte denkpauze, verder met een anekdote over culttrainer Fritz Korbach.

Een kleine selectie van wat verder besproken werd: de Amerikaanse verkiezingen, matchfixing, een anekdote over Joost Prinsen, de beurskoersen, Canadese mijnen en het oeuvre van Frank Sinatra - inclusief voordracht. De laatste woorden: “Frank Kramer, hij was uw commentator vanavond.”

Excuses Eurosport

Hoewel sommige voetbalfans het laatste optreden van Kramer hilarisch vinden, zijn ze bij Eurosport minder gelukkig. De middag na de uitzending biedt de sportzender in een tweet excuses aan voor het optreden van de commentator - die moet vertrekken omdat Eurosport vanaf volgend jaar geen uitzendrechten meer heeft voor het voetbal. Onder de tweet nemen veel Eurosport-kijkers het op voor Kramer, hoewel er ook kritiek is op de afzwaaiend commentator.

In 1994 debuteerde Kramer bij Eurosport, waar hij commentaar leverde bij verschillende sporten. Hij verwierf in de loop der jaren de status van cultcommentator, omdat zijn commentaar niet altijd even soepel verliep en hij soms de plank missloeg. Zo presteerde hij het om in een wedstrijd tussen Zwitserland en Oostenrijk een helft lang de ploegen door elkaar te halen. Hij noemde zichzelf in een sport-talkshow later “de allerslechtste commentator.”

Ook blufte hij tijdens een kwalificatiewedstrijd voor het WK van 1998 tussen Australië en Iran dat hij de kijkers mee zou nemen naar de Efteling, als het nog mis zou gaan voor Australië, “en dan mag uw schoonmoeder ook nog mee.” Nadat het inderdaad was misgegaan hield de commentator woord en nam 78 Eurosport-kijkers mee naar Kaatsheuvel.

Kramer werd begin jaren 70 bekend als profvoetballer. Hij speelde als aanvaller bij onder meer FC Amsterdam, Telstar, MVV, FC Volendam en HFC Haarlem. Na zijn voetbalcarrière ging hij verder als televisiepresentator. Na zijn eigen show Kramers Sportpanorama presenteerde hij later onder meer de spelshows Boggle en Hints.