China roept ambassadeurs VS en Canada op het matje

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken eist dat het arrestatiebevel tegen Meng Wanzhou, financieel directeur van telecombedrijf Huawei, ingetrokken wordt.

Meng Wanzhou op een foto uit 2014. De financiële topvrouw van Huawei werd vorige week opgepakt in Canada.
Meng Wanzhou op een foto uit 2014. De financiële topvrouw van Huawei werd vorige week opgepakt in Canada. Foto Alexander Bibik/Reuters

De Chinese regering heeft dit weekend ambassadeurs uit de Verenigde Staten en Canada op het matje geroepen uit protest tegen de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou. Dat meldt persbureau AP zondagavond. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wil dat de Verenigde Staten het arrestatiebevel tegen de financieel directeur van de Chinese telecomgigant intrekken.

“Wat de Verenigde Staten gedaan hebben is een ernstige schending van de rechten en belangen van Chinese burgers”, zegt Le Yucheng, de Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken. Le noemt de arrestatie zondag in een verklaring “gemeen van aard”. Hij zei dat de Chinese overheid verdere stappen af laat hangen van de reactie van de Verenigde Staten.

De 46-jarige Meng Wanzhou, dochter van de oprichter van Huawei, werd een week geleden op verzoek van de Verenigde Staten gearresteerd op een luchthaven in Canada. De VS verdenken Meng van fraude en hebben om haar uitlevering gevraagd. Huawei zou volgens Amerikaanse aanklagers via een brievenbusbedrijf in 2009 en 2014 het handelsembargo tegen Iran geschonden hebben. De hoorzitting over de uitlevering van Meng gaat maandag verder. Als ze veroordeeld wordt kan ze tot dertig jaar cel krijgen.

Lees ook: Arrestatie treft China’s nationale trots

‘Zware consequenties’

Op zaterdag werd John McCallum, de Canadese ambassadeur in China, al ontboden door de Chinese regering. Hij werd gewaarschuwd voor “zware consequenties” als Meng Wanzhou niet vrijgelaten zou worden. De Canadese regering gaat volgens AP niet in op de dreigementen van China. Chrystia Freeland, de Canadese minister van Buitenlandse Zaken, zegt tegen het persbureau te vertrouwen op het functioneren van de Canadese rechtsstaat.

De arrestatie van de Huawei-topvrouw komt op een gevoelig moment. De Verenigde Staten en China hadden na afloop van de G20-top afgesproken om het handelsconflict, waarin beide landen de importheffingen op producten van de ander steeds verhoogden, negentig dagen stil te leggen. In die periode hopen de twee wereldmachten een nieuw handelsakkoord te sluiten.

Zowel de Amerikaanse president Donald Trump als de Canadese premier Justin Trudeau ontkenden daags na de arrestatie dat Weng opgepakt was om politieke redenen. China denkt dat VS maatregelen nemen tegen Huawei omdat het bedrijf sterke resultaten boekt.