Opinie

Beschaamd over de rechtsstaat in dit land

Illustratie Gijs Kast

Trots op mijn redactie. Maar eigenlijk ook beschaamd over de rechtsstaat in dit land. Zo kan ik best mijn gevoelens van afgelopen week samenvatten.

Het gebeurt weinig dat we twee dagen na elkaar hetzelfde dossier op de voorpagina van onze kranten brengen. Maar wat collega’s Derk Stokmans en Mark Lievisse Adriaanse deze week blootlegden was dan ook niet niks. Uit hun onderzoek bleek dat het Openbaar Ministerie de afgelopen jaren duizenden mensen onterecht heeft bestraft.

Dat het OM duizenden mensen opzadelde met een strafblad, kwam onder meer door gebrek aan bewijs, onvoldoende motivering van straffen en gebrekkige dossiers. De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten wil dan ook dat veroordeelde burgers hun zaak alsnog kunnen openbreken.

Het gebeurt ook weinig dat we als krant vinden dat we in één week twee keer over hetzelfde thema moeten commentariëren. Maar een dergelijke mistoestand schreeuwt daarom. “Helemaal mis, deze straffende rol voor een vervolgende, partijdige instantie als het OM”, schreven we afgelopen woensdag.

Gisteren, zaterdag, namen we - onder meer omdat het OM erg lauw reageerde op de onthullingen - nog scherpere woorden in de mond: “Dit alles gebeurde onder de politieke verantwoordelijkheid van de minister van Justitie. Zoiets verwacht je in autoritaire staten”, klonk het in het hoofdredactioneel commentaar.

Maar wil u goed kunnen inschatten wat dit betekent voor onze maatschappij, dan moet u de, altijd erg lezenswaardige column van mijn collega Folkert Jensma lezen. Hij gebruikte woorden als “desastreus”, “incompetentie” en “schandaal”. En hij besluit: “Om je rot te schamen”.

Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.