Belgische koning aanvaardt ontslag kabinetsleden N-VA

Vijf kabinetsleden van de N-VA zijn ontslagen, nadat deze partij en de drie andere partijen van de regeringscoalitie het niet eens werden over het migratiepact van Marrakesh.

De Belgische premier Charles Michel zaterdag tijdens een persconferentie over de kabinetscrisis.
De Belgische premier Charles Michel zaterdag tijdens een persconferentie over de kabinetscrisis. Foto Stephanie Lecoco/EPA

De Belgische koning Filip heeft zondag het ontslag aanvaard van de drie ministers en twee staatssecretarissen van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). Dat bevestigt het koninklijk paleis nadat premier Charles Michel zondagmiddag een bezoek bracht aan de koning, meldt persbureau ANP.

De liberale premier Michel meldde zaterdag dat hij de N-VA-kabinetsleden in zijn regering zou vervangen en dat de coalitie verdergaat als minderheidsregering. De N-VA, de grootste partij in de coalitie, en de drie andere partijen konden het niet eens worden over het VN-migratiepact van Marrakesh. De rechts-conservatieve coalitiepartner N-VA wil niet dat de Belgische regering instemt met het pact, terwijl de andere regeringspartijen het wel steunen.

Sinds een week domineert het migratiepact, waarover deze week in Marrakesh gestemd wordt door de leden van de Verenigde Naties, de Belgische politiek. In eerste instantie ging de N-VA akkoord met het pact en zou premier Michel het akkoord ondersteunen. Maar nadat er in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, debat kwam over het pact, stelde de N-VA zich op de positie dat België het akkoord niet zou steunen.

Lees ook: De info-oorlog over Marrakesh was de bedoeling

De N-VA-kabinetsleden zijn vervangen door twee staatssecretarissen die al in het huidige kabinet zitten. De huidige regering bestaat uit de Franstalige liberalen van premier Michel, de Vlaamse liberalen van de Open Vld en de Vlaamse christen-democraten van de CD&V. De regering kan rekenen op de steun van 52 van de 150 zetels in de Kamer, het Belgische lagerhuis. Eind mei zijn er nieuwe federale verkiezingen in België.

Lees ook: De analyse over de Belgische politieke crisis