Beeldend kunstenaar Aat Veldhoen overleden

Veldhoen verwierf in de jaren zestig bekendheid met het verkopen van rotaprenten, waarvan sommige erg erotisch waren.

Aat Veldhoen in zijn woning (2015).
Aat Veldhoen in zijn woning (2015). Foto Roger Cremers

Beeldend kunstenaar Aat Veldhoen is dit weekend op 84-jarige leeftijd overleden. Veldhoen stierf afgelopen zondag in bijzijn van vrouw en kinderen, melden zijn nabestaanden aan persbureau ANP.

Veldhoen verwierf in de jaren zestig bekendheid met het verkopen van rotaprenten, waarvan sommige erg erotisch waren. Hij verkocht de prenten voor 3 gulden (1,36 euro) per stuk vanuit een bakfiets op het Amsterdamse Spui. Veldhoen hoopte zo zijn kunst voor een groter publiek toegankelijk te maken. Daarmee ondermijnde hij wel zijn eigen markt: zijn werk was in de jaren daarna moeilijk te verkopen.

De erotische prenten trokken ook de aandacht van de politie. Het leidde tot een rechtszaak omdat enkele van de prints als “zinneprikkelend voor de jeugd” werden gezien. In 1975 moest Veldhoen zich ook melden nadat hij koningin Juliana had afgebeeld in een orgie met andere hoogwaardigheidsbekleders.

Vrij kunstenaar

Veldhoen, die leerde schilderen van zijn vader, maakte naam als tekenaar en daarna als vrij kunstenaar. In 2004, toen Veldhoen zeventig werd, exposeerde het Rembrandthuis een grote verzameling van zijn werk.

Lees ook: ‘Tekenen in verloskamer was geweldig’

Enkele van de prenten die Veldhoen op het Spui verkocht, werden in 2014 tentoongesteld in het Rijksmuseum in Amsterdam. “Het komt niet vaak voor dat levende kunstenaars daar mogen exposeren”, zei Veldhoen daarover tegen NRC in 2015.

De kunstenaar kon na een zware beroerte in 2004 zijn rechterhand niet meer gebruiken, waarna hij zichzelf leerde tekenen en schilderen met zijn andere hand. Veldhoen (1934) heeft acht kinderen uit drie huwelijken. Hij was sinds 1997 samen met voormalig PvdA-minister Hedy d’Ancona.