Na Shell richt financiële actiegroep Follow This zich op Exxon, BP en Chevron

Actiegroep Follow This probeert naast Shell ook het Britse BP en het Amerikaanse Exxon en Chevron tot klimaatstappen te bewegen.

De financiële actiegroep Follow This wil aandeelhouders meekrijgen om ook Exxon, BP en Chevron klimaatdoelen te laten stellen. Eerder diende Follow This al resoluties in om Shell ertoe te zetten binnen de doelstellingen van ‘Parijs’ te blijven.

Mark van Baal, oprichter van Follow This, maakt de plannen maandag bekend. Hij doet dit een paar dagen nadat Shell heeft aangegeven klimaatdoelen voor de korte termijn te koppelen aan de managementbeloning. Deze stap nam het concern na gesprekken met grote aandeelhouders als pensioenfonds ABP.

De stap om ook het Britse BP en het Amerikaanse Exxon en Chevron tot klimaatstappen te bewegen komt niet onverwacht. Dit voorjaar gaf Van Baal aan deze ambities te hebben, maar door allerhande procedures neemt de voorbereiding tijd in beslag en er werd nog naar financiers gezocht. Als er andere aandeelhouders van de buitenlandse energiebedrijven vragen om concrete klimaatdoelen, dan zegt Follow This dit initiatief te steunen en geen eigen resolutie in te dienen.

Volgens Van Baal spelen de olieconcerns een cruciale rol in het al dan niet halen van het Akkoord van Parijs. Dat beoogt de wereldwijde opwarming te beperken tot 2 graden. „Als wij de oliewereld zijn gang laten gaan, loopt het gewoon uit de hand”, zei hij eerder tegen NRC. „Tegelijkertijd hebben we die oliebedrijven ook hard nodig voor de energietransitie.”

Dit jaar stemde 5,5 procent van de Shell-aandeelhouders (7 procent onthield zich) voor de resolutie. „We hebben gezien dat dit genoeg is om een oliebedrijf in beweging te krijgen”, zegt Van Baal. Omdat de ambities van Shell volgens hem niet voldoende zijn om de opwarming tot twee graden te beperken, dient Follow This komend voorjaar voor de vierde keer bij de aandeelhoudersvergadering een resolutie in. Shell maakte eerder bekend dat het in 2050 de totale uitstoot – inclusief die van afnemers – gehalveerd wil zien.