VS: Syrië en Rusland zetten gifgasaanval op Aleppo in scène

Het regime van Assad zou een recent bestand in de provincie Idlib – een bolwerk van de rebellen – willen ondermijnen.

Deze foto werd in Aleppo gemaakt op 24 november, de dag waarop de aanval plaatsvond volgens het Syrische regime: mensen staan voor een ziekenhuis in de Syrische stad.
Deze foto werd in Aleppo gemaakt op 24 november, de dag waarop de aanval plaatsvond volgens het Syrische regime: mensen staan voor een ziekenhuis in de Syrische stad. Foto Reuters/Syrisch staatspersbureau SANA

Volgens de Verenigde Staten hebben Rusland en Syrië een vermeende gifgasaanval op de Syrische stad Aleppo in scène gezet. Syrische rebellen zouden achter de aanval van eind november zitten, maar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken schreef vrijdagavond in een verklaring dat de aanval “nep” is.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) moet nog vaststellen of het inderdaad om een gifgasaanval ging.

Volgens de VS hebben pro-regeringstroepen traangas ingezet tegen burgers in de noord-Syrische stad. Daarbij zou “Russisch en Syrisch personeel betrokken zijn”. Doel van de in scène gezette aanval zou zijn om het staakt-het-vuren te ondermijnen dat in oktober werd afgekondigd in de provincie Idlib.

De vermeende gifgasaanval vond op 24 november plaats. Een woonwijk in de stad Aleppo werd bestookt met projectielen waar gas in zou zitten. Zo’n honderd mensen werden in het ziekenhuis behandeld voor ademhalingsklachten.

Volgens het Syrische regime werd de aanval uitgevoerd vanuit Idlib, waar in oktober een gedemilitariseerde zone werd ingesteld na gesprekken tussen Rusland (dat het Syrische regime bijstaat) en Turkije. Bepaald werd dat er niet gevochten mag worden in de provincie om burgers te beschermen. Idlib geldt als belangrijk bolwerk van Syrische rebellen.

Inspectie chemische wapens-waakhond

Lees meer over de verruimde bevoegdheid van waakhond OPCW

Enkele dagen nadat de overheden van Syrië en Rusland alarm hadden geslagen maakte de OPCW bekend dat inspecteurs ter plaatse onderzoek zouden doen om vast te stellen of het inderdaad een gifgasaanval betreft. Het moet dan wel veilig genoeg zijn voor de onderzoekers om hun werk te kunnen doen. Sinds februari heeft de waakhond ook de bevoegdheid om aan te wijzen welke partij schuldig is aan een aanval met chemische wapens - eerder viel dat buiten het mandaat van de organisatie. In de oorlog in Syrië is meerdere malen het gebruik van chemische wapens vastgesteld.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vrijdag volgens persbureau Reuters:

“We waarschuwen Rusland en het [Syrische] regime niets te knoeien met de locatie van de vermeende aanval en we dringen er bij hen op aan de veiligheid van onpartijdige, onafhankelijke inspecteurs te waarborgen zodat de schuldigen ter verantwoording kunnen worden geroepen.”