Steve Bannon vindt ‘gele hesjes’ net Trumpstemmers

Steve Bannon ziet grote overeenkomsten tussen de ‘gele hesjes’ en de Trump-achterban. Dat zei hij op een bijeenkomst van rechts-populisten in België over het Marrakeshpact.

Steve Bannon (links) Tom Van Grieken van Vlaams Belang (midden) en Marine Le Pen (rechts) op een anti-immigratiebijeenkomst die georganiseerd werd door het Vlaams Belang in Brussel, op 8 december 2018.
Steve Bannon (links) Tom Van Grieken van Vlaams Belang (midden) en Marine Le Pen (rechts) op een anti-immigratiebijeenkomst die georganiseerd werd door het Vlaams Belang in Brussel, op 8 december 2018. Foto Nicolas Maeterlinck/AFP

Steve Bannon vergeleek zaterdag in Brussel de ‘gele hesjes’ met de achterban van Trump. De ex-strateeg van Trump was op uitnodiging van het Vlaams Belang komen spreken op een ‘spoedmeeting’ over het Marrakeshpact. Zo’n honderd aanhangers van het Vlaams Belang konden het event bijwonen, waarvoor volgens de partij zoveel animo was dat ze “net zo goed het sportpaleis in Antwerpen” (goed voor 23.359 zitplaatsen) had kunnen kiezen. Bannon kon rekenen op een enthousiast gehoor: tijdens zijn speech werd veelvuldig geklapt, na afloop kreeg hij een staande ovatie.

De bijeenkomst, afgelopen week aangekondigd, was vooral een publiciteitsstunt waarmee het Vlaams Belang nog eens benadrukte dat de Marrakeshverklaring dankzij de radicaal-rechtse partij in België op de agenda is gekomen en tot een kabinetscrisis heeft geleid.

Lees ook: Dit verhaal over Steve Bannons pogingen in Europa een opstand te ontketenen

Op het podium had de organisatie zaterdagmiddag groot ‘Bescherm ons Europa, Stop het VN-zelfmoordpact!’ laten afdrukken. Vlaams Belang organiseerde de middag in naam van de Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid, een rechts-radicale en eurosceptische fractie in het Europees Parlement. Daar maakt naast het Vlaams Belang onder meer het Rassemblement National (voorheen Front National) van Marine Le Pen deel van uit. Ook zij was aanwezig om een toespraak te houden, terwijl in Parijs bijna 1.400 demonstrerende ‘gele hesjes’ werden opgepakt. Le Pen riep president Macron op het Élysée uit te komen: hij moet “het sociale leed inzien” en daar “sterke en onmiddellijke antwoorden op geven”, schaarde ze zich achter de beweging.

Populistische opstand

De omstreden Bannon, sinds augustus 2017 niet meer werkzaam in het Witte Huis, heeft het plan een “wereldwijde populistische opstand” te creëren. Sinds enkele maanden probeert hij met dat doel ook eurosceptische populisten in Europa bij te staan voor de Europese verkiezingen in mei. Vooralsnog is dat met weinig concreet succes, maar de Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid zal in de komende maanden wel vaker met hem samenwerken.

Volg alle ontwikkelingen over de ‘gele hesjes’ via ons liveblog.

Er zijn “ideologische overlappingen”, aldus partijvoorzitter Tom Van Grieken, die Bannon een “groot voorbeeld” noemde. Die laatste benadrukte: “Ik ben niet een of andere Amerikaan die hierheen komt om te helpen. Partijen hier hebben helemaal geen hulp nodig, maar ik ben wel blij om te kunnen participeren, net als ik dat elders doe.”