Stafchef van het Witte Huis John Kelly vertrekt

De voormalig generaal probeerde enigszins de orde te bewaren in het Witte Huis, maar had weinig respect voor de president zelf.

Stafchef John Kelly zal volgens president Trump voor het einde van het jaar vertrekken.
Stafchef John Kelly zal volgens president Trump voor het einde van het jaar vertrekken. Foto AP/Evan Vucci

Stafchef van het Witte Huis John Kelly stopt voor het einde van dit jaar met zijn functie. Dat heeft president Donald Trump zaterdag bekendgemaakt, melden Amerikaanse media. De samenwerking tussen de president en de voormalig generaal liep al langer moeizaam, en er werd verwacht dat Kelly na de tussentijdse verkiezingen van november ontslagen zou worden.

Het betekent het zoveelste vertrek van een hooggeplaatste functionaris die door Trump is aangesteld. Het is nog niet duidelijk wie de stafchef gaat vervangen, de president zegt dit binnen een paar dagen bekend te maken. “John Kelly gaat vertrekken. Ik weet niet of je kan zeggen dat hij ‘met pensioen gaat’”, zei Trump tegen verslaggevers. Verder noemde hij Kelly wel een “geweldige vent”.

Orde

De voormalig generaal der mariniers volgde in juli 2017 de Republikein Reince Priebus op. Kelly werd gezien als een van de weinige adviseurs die het lukte om enigszins orde te bewaren binnen de heersende chaos in het Witte Huis. Maar hij zou echter weinig respect hebben voor de president zelf, die Kelly “losgeslagen” en “een idioot” zou hebben genoemd. Voor zijn functie als stafchef was de oud-militair minister van Binnenlandse Veiligheid.

Eerder op de dag liet Trump weten dat hij Mark Milley voordraagt als voorzitter van de gezamenlijke stafchefs van de krijgsmacht. Vrijdag maakte Trump bekend wie hij op het oog heeft als nieuwe minister van Justitie en ambassadeur voor de Verenigde Naties: respectievelijk William Barr en Heather Nauert.

Dit bericht wordt aangevuld.