Ruimtevaart Chinese raket onderweg naar de achterkant van de maan

Achterkant van de maan.
Achterkant van de maan. Foto LRO/ NASA/Goddard/Arizona State University.

Voor het eerst in de geschiedenis is er een raket met een landingssonde op weg naar de achterkant van de maan. China heeft vrijdagavond 19.30 uur Nederlandse tijd met succes een raket gelanceerd die een maanlander en een rover naar de voor ons onzichtbare kant van de maan moet brengen. Er hebben al veel satellieten rond de maan gecirkeld, en zelfs bemande apollo-capsules. Maar nooit is er een sonde op de achterkant geland. In 1962 sloeg wel de NASA-sonde Ranger-4 te pletter op het deel van de maan dat altijd van de aarde is afgekeerd. De zogeheten Chang’e 4-missie is voor China vooral een prestigeproject, maar er zal ook serieus wetenschappelijk onderzoek worden gedaan. Zo gaan de lander en rover de samenstelling van de grond onderzoeken om te zien of die afwijkt van de voor ons zichtbare voorzijde van de maan.

Omdat er geen directe communicatie mogelijk is vanaf de achterkant van de maan naar de aarde heeft China al in mei een satelliet gelanceerd die als tussenstation voor de signalen van de maanlander en rover moet dienen.

China heeft de ambitie om op termijn ook mensen naar de maan te gaan sturen en wil de maan mogelijk gaan gebruiken als uitvalsbasis voor verdere ruimtereizen naar bijvoorbeeld Mars.

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie Onbehaarde Apen over bemande ruimtevaart: Wanneer gaan we terug naar de maan?
U kunt zich ook abonneren via iTunes, Stitcher, Spotify of RSS.