OM stelt nu ook dat Trump meewerkte aan overtreding kieswet

Met het afkopen van twee vrouwen die affaires met Donald Trump hadden, zijn volgens een memo van het OM regels voor de financiering van verkiezingscampagnes overtreden.

President Donald Trump op 7 december 2018 in de tuin van het Witte Huis.
President Donald Trump op 7 december 2018 in de tuin van het Witte Huis. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Donald Trump heeft als presidentskandidaat meegewerkt aan overtreding van de Amerikaanse kieswetten. Dat schrijft de openbaar aanklager van het Southern District van New York in een memo aan de rechtbank.

De magistraat, die werkt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie, onderschrijft de lezing van Trumps voormalige persoonlijk advocaat, Michael Cohen. Die had eerder bekendgemaakt dat hij in juni 2016, in overleg met Trump, twee vrouwen had afgekocht die op het punt stonden de publiciteit te zoeken met affaires met de presidentskandidaat. Dit gebeurde om negatieve invloed op de campagne van Trump te voorkomen.

Lees ook: Nieuwe justitieminister kan buffer worden tegen Mueller-onderzoek

De financiële afwikkeling, waaronder terugbetaling door de Trump Organization, is verdoezeld. Dat is ,,een dreun voor een van de kerndoelen van federale wetten voor de financiering van campagnes: transparantie”, schrijft de officier van justitie.

Dit memo is een van de drie documenten die vrijdag werden voorgelegd aan verschillende rechtbanken. De andere twee zijn afkomstig van het bureau van speciaal aanklager Robert Mueller. Deze documenten brengen de president en het Witte Huis in verband met de misdrijven van de verdachten, en een van de documenten legt een verband met de Russische regering, wat de kern van het onderzoek van de speciaal aanklager is.

President Trump las de documenten als ontlastend bewijs. Hij twitterde vlak na de publicatie ervan: ,,Dit pleit de president geheel en al vrij. Dank u wel!”

Michael Cohen

Michael Cohen, een van de verdachten die in nauw contact stonden met Donald Trump, voor en tijdens zijn campagne (hij had een emailadres van de Trump-campagne, blijkens het memo), wordt door het New Yorks openbaar ministerie (OM) hard aangepakt.

Lees ook: ‘Ex-advocaat Trump loog tegen Congres over Russische vastgoeddeal’

De aanklager schrijft dat Cohen ,,gemotiveerd door hebzucht herhaaldelijk zijn macht en invloed aanwendde voor bedrog. Hij wordt voor vijf aanklachten vervolgd en komt volgens het OM slechts zeer ten dele in aanmerking voor strafvermindering omdat hij uiteindelijk heeft meegewerkt met het onderzoek. Het OM eist vier jaar cel en een boete van 500.000 dollar. De rechter zal op 18 december vonnis wijzen.

Daarbij wordt ook een aanklacht betrokken waarnaar speciaal aanklager Robert Mueller onderzoek heeft gedaan. In zijn ‘sentencing memorandum’ schrijft Mueller dat Michael Cohen met valse verklaringen de aandacht wilde afleiden van bouwplannen van de Trump Organization in Rusland. Het door Donald Trump geleide bedrijf overwoog de bouw van een Trump Tower in Moskou en zocht daarvoor de hulp van de Russische regering.

Cohen verklaarde tegenover het Congres dat de plannen waren afgeketst in januari 2016, voordat Trump de voorverkiezingen op gang waren gekomen. In feite werden de verkenningen in overleg met Trump voortgezet tot de zomer van dat jaar, toen Trump de presidentskandidaat van de Republikeinse partij was geworden.

Afgeblazen overleg met Poetin

In een voetnoot van het memorandum staat dat Cohen ook nog met Trump, zijn bedrijf en zijn campagneteam had overlegd over een ontmoeting met Vladimir Poetin in het najaar van 2015, toen de Russische president naar New York kwam voor een vergadering van de Verenigde Naties. De ontmoeting is uiteindelijk niet doorgegaan.

Lees ook: Manafort aangeklaagd wegens liegen tijdens verhoor FBI

Uit het derde document, het deels onleesbaar zwartgelakte memorandum over de breuk tussen het team van Mueller en getuige Paul Manafort, in 2016 gedurende enkele maanden campagneleider van Trump, blijkt dat Manafort tot in 2018 samenwerkte met Konstantin Kilimnik, een politiek consultant die in eerdere rechtszaken in verband is gebracht met de Russische militaire inlichtingendienst.

Ook stelt het memorandum van speciaal aanklager Mueller dat Manafort, in tegenstelling tot eerdere verklaring, tot ver na zijn vertrek als campagneleider, contact is blijven houden met team-Trump en na diens verkiezing ook met mensen in het Witte Huis.