Matige hesjes-opkomst, maar ‘volgende week zijn we met meer’

Demonstratie Het Plein in Den Haag bleef vrij leeg, zaterdag. „Dat kan toch veel beter, jongens?”

Betogers in gele hesjes voeren actie in Den Haag. In navolging van het protest in Frankrijk en België zijn ook in Nederland op meerdere plaatsen betogers in felgele hesjes de straat opgegaan om te demonstreren tegen een regering die zich volgens hen onvoldoende bekommert om hun situatie.
Betogers in gele hesjes voeren actie in Den Haag. In navolging van het protest in Frankrijk en België zijn ook in Nederland op meerdere plaatsen betogers in felgele hesjes de straat opgegaan om te demonstreren tegen een regering die zich volgens hen onvoldoende bekommert om hun situatie. Foto Remko de Waal/ANP

Ingeborg Westerhoff, een moderator van de Facebookpagina Gele Hesjes NL, met inmiddels 30.000 leden, staat deze zaterdag op het Plein in Den Haag. Door de megafoon roept ze: „Wat vinden jullie van de opkomst? Dat kan toch veel beter jongens? Geven we het op?”

„Nee”, klinkt er uit de groep van ruim honderd mensen in gele hesjes om haar heen. De demonstranten zijn hoofdzakelijk oudere mannen, onder wie gepensioneerden. Hier en daar wordt een jointje opgestoken. Sommigen dragen een sticker met de tekst „NOS Journaal fake news”. Het camera-team van de NOS is aan het filmen. Er zijn ook verscheidene andere media.

Drie vrouwen proberen door een megafoon de omstanders aan te vuren. Nelleke Bakker, oprichter van de Facebooksite „Geweldloze Hesjes NL” richt zich zelfs tot de bewakende politieagenten. „Ook jullie pensioen wordt afgeknepen”, zegt ze. „Er zijn ook ouderen die in hun tehuizen veel te lang in dezelfde luier moeten zitten. Dat zijn mensen die hier niet kunnen komen”.

Bakker werkte bij de afdeling vaccinaties van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze is opgestapt omdat die naar haar zeggen „propaganda” voor vaccinaties zou bedrijven, terwijl veel kinderen hier volgens haar schade van zouden hebben ondervonden.

Volg de laatste ontwikkelingen via ons liveblog

Het Plein, niet het Binnenhof

Er is veel politie op de been, motoragenten, agenten te paard en te voet. Gele Hesjes NL heeft zijn leden aangespoord op het Binnenhof te demonstreren, terwijl de gemeente daar geen toestemming voor heeft gegeven. Het Binnenhof wordt zwaar bewaakt door agenten. De demonstratievergunning was afgegeven voor het Malieveld.

Uiteindelijk verzamelen de gele hesjes en belangstellenden zich op het Plein. Dat vindt de burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke (VVD), in orde. Henk Bres is een van de demonstranten. Hij kreeg landelijke bekendheid door deelname aan tv-programma’s als Het Lagerhuis. In de gemeenteraadsverkiezingen kreeg hij voldoende voorkeursstemmen voor een raadszetel namens de PVV in Den Haag. Maar Bres zag van raadsdeelname af.

‘Mooi geen Marrakesh’

Veel aanwezigen praten met elkaar over de hoge lasten die ze moeten betalen, het geld dat naar de rijken zou gaan en over door hen niet gewenste immigratie.

Om de beurt mogen demonstranten de megafoon vasthouden. „Ik voel me zo krachtig”, zegt chef-kok in opleiding Gerrit Jansen (23) als hij zich door de megafoon tegen de Europese Unie heeft uitgesproken. Een man onthult zijn hele dossier tegen de overheid met beroepszaken en al. Een oudere man met een hond aan de lijn verzet zich tegen de „grote leugens in het Journaal, Achter het Nieuws (sic) en Nieuwsuur”. Daarna wordt de slogan „mooi geen Marrakesh” aangeheven. „Volgende week zijn we met meer”, zegt spreker Nelleke Bakker.