Man die inreed op demonstranten Charlottesville schuldig aan moord

Er hangt de extreemrechtse James Fields levenslange gevangenisstraf boven het hoofd, vanwege zijn actie vorig jaar augustus in Charlottesville.

De politie inspecteert de auto waarmee nazi-sympathisant James Fields op 12 augustus 2017 inreed op een menigte demonstranten in Charlottesville.
De politie inspecteert de auto waarmee nazi-sympathisant James Fields op 12 augustus 2017 inreed op een menigte demonstranten in Charlottesville. Foto Tasos Katopodis/EPA

De extreemrechtse nationalist die vorig jaar met een auto inreed op een groep demonstranten in de Amerikaanse stad Charlottesville is vrijdag (lokale tijd) schuldig bevonden aan moord. De 21-jarige James Fields kan daar levenslang voor krijgen, maar de strafmaat wordt later pas bepaald. De jury acht hem naast moord schuldig aan nog eens negen andere delicten.

Tijdens een alt-rightbijeenkomst in Charlottesville vorig jaar augustus reed Fields in op een groep tegendemonstranten. Daarbij kwam een vrouw om het leven en raakten 19 mensen gewond.

Lees ook: Een jaar na Charlottesville is ‘alt-right’ een betekenisvol fenomeen

De twaalfkoppige jury deed er zeven uur over om tot een uitspraak te komen. Volgens Reuters zat Fields er uitdrukkingsloos bij toen hij schuldig werd bevonden aan al de aanklachten. Hij maakte geen gebruik van zijn recht een verklaring af te leggen.

Fields heeft nooit ontkend achter het stuur te hebben gezeten, maar zijn advocaten voerden tijdens het proces aan dat hij zich geïntimideerd voelde door de vijandige menigte. Bij zijn arrestatie zou hij sorry hebben gezegd tegen de politie en verteld dat hij niet de bedoeling had iemand te verwonden.

President Donald Trump kwam na de uit de hand gelopen ‘Unite the Right’-bijeenkomst in Charlottesville zwaar onder vuur te liggen, omdat hij de schuld voor de gewelddadigheden zowel bij de extreemrechtse als extreemlinkse activisten legde.