Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

De gele hesjes zijn – via een omweg – de inbox van de Opinieredactie binnen gemarcheerd. „Identificeert u zich met de ‘gele hesjes’?”, was de vraag die op 6 december op de site van NRC verscheen. „Kunt u zich vinden in de onvrede die bij deze groep leeft?” Abonnees konden direct op de site reageren, niet-abonnees werd verzocht hun reactie naar de Opinie-redactie te mailen.

Waar de reacties online gematigd en divers waren, barstten de 23 reacties in de mailbox van strijdlust. „Het wordt tijd dat we ons geld gaan terughalen bij de grote landgoederen, de grote banken. Eerlijk zullen we alles delen en niet de ene groep alles en de rest een grijpstuiver”, schrijft Jacques Willemsen uit Tilburg. En Sietse Schipper laat weten: „Persoonlijk kan ik niet wachten op de dag dat Brussel, Den Haag, Berlijn, Parijs en Den Haag in brand staan.”

Net als in Frankrijk vormen de gele hesje-sympathisanten in de inbox een brede beweging: onder anderen een bakker, een 64-jarige man „versleten door het harde werken”, „een man van middelbare leeftijd met drie kinderen”, een man die van mening is dat „wij zwarten” als „zondebok worden aangewezen” en een man die hoopt dat „alle verantwoordelijken voor de omvolking van Europa op het schavot komen te staan en dat de leiders en hun volgelingen van het milieufascisme de terechte straf niet meer kunnen ontlopen”.

Veenstra-Maatman – die al zijn hele leven „voor en tegen van alles en nog wat” demonstreert – vraagt zich wel af waarom de meeste actievoerders nu pas in beweging komen. Hij eindigt zijn mail met: „Ohja, ik moet langs deze weg reageren omdat ik door mijn pensioengat diverse abonnementen niet kan betalen”.

, chef Opinie