Houthi’s willen overgangsregering Jemen met alle partijen

Bij het vorige geplande vredesoverleg, in het Zwitserse Genève in september, kwamen de Houthi-rebellen op het laatste moment nog niet opdagen.

Het Slot Johannesberg, ten noorden van Stockholm, waar het vredesoverleg over Jemen plaatsvindt.
Het Slot Johannesberg, ten noorden van Stockholm, waar het vredesoverleg over Jemen plaatsvindt. Foto Stina Stjernkvist/EPA

De hoofdonderhandelaar van de Houthi-rebellen in Jemen heeft opgeroepen tot de formatie van een overgangsregering waarvan “alle politieke partijen” deel zullen uitmaken. Dat meldt Reuters zaterdag. Hij sprak met dat persbureau tijdens de vredesonderhandelingen die de Houthi-rebellen in Zweden voeren met een delegatie van de door Saoedi-Arabië gesteunde regering van Jemen.

Bij het vorige geplande vredesoverleg, in het Zwitserse Genève in september, kwamen de Houthi-rebellen op het laatste moment niet opdagen, toen verder iedereen al klaar zat voor het vredesberaad. Een herhaling daarvan wilde Martin Griffiths, de VN-gezant voor Jemen, dit keer voorkomen. Hij begeleidde de Houthi-delegatie woensdag zelfs persoonlijk naar de Zweedse hoofdstad Stockholm.

Verwachtingen vredesbesprekingen niet hooggespannen

De verwachtingen van de vredesonderhandelingen waren vooraf niet hooggespannen. Maar er staat veel op het spel. NRC-redacteur Floris van Straaten schreef woensdag:

“Voor miljoenen Jemenitische burgers kan de uitkomst van het overleg het verschil uitmaken tussen leven en dood. Acht miljoen mensen balanceren door de al bijna vier jaar durende oorlog volgens hulporganisaties op het randje van de hongersnood. Velen, ook kinderen, lijden al acute honger.”

In 2014 verjoegen de shi’itische Houthi-rebellen de zittende president Abed Rabbo Mansour Hadi uit Jemen en veroverden zij de hoofdstad Sana’a. Een aantal soennitische landen, onder leiding van Saoedi-Arabië, begon daarop een reeks bombardementen, omdat zij vreest voor uitbreiding van de invloedsfeer van het eveneens shi’itische Iran. Iran zou de Houthi’s steunen met materieel, maar heeft dat altijd ontkend.

Lees ook deze analyse vooraf over de vredesbesprekingen: Voor Jemen gaat dit over leven en dood

Doel lijkt een wapenstilstand

De Houthi’s voelen er echter niets voor om zich terug te trekken uit de gebieden die ze nu controleren. En de verjaagde regering van president Hadi gunt de Houthi-rebellen geen grotere stem in het landsbestuur dan zij hadden voor de oorlog. Het is dus maar de vraag of Hadi’s delegatie zal instemmen met een overgangsregering waarin alle partijen vertegenwoordigd zijn.

Van Straaten schreef woensdag dan ook dat hulpoperaties niet zozeer op een officiële vrede, maar vooral op een wapenstilstand mikken.

“Daardoor kan humanitaire hulp voor de noodlijdende burgers weer op gang komen. Vooral een staakt-het-vuren bij de strategische hoofdstad Hodeida is van groot belang. Langs deze stad komt zo’n 70 procent van het voedsel en de humanitaire hulp het land binnen. Maar door gevechten van de laatste maanden in die stad, die nu nog grotendeels in handen van de Houthi’s is, stokte die aanvoer vaak.”