Geen feest maar ook geen rellen in Katwijk

Het Noord-Brabantse Katwijk vreesde vrijdagavond voor rellen vanwege een op sociale media aangekondigd Project X-feest. De politie was massaal aanwezig, maar de aangekondigde feestgangers kwamen niet opdagen.

De politie controleert een auto met jongeren op een toegangsweg naar Katwijk.
De politie controleert een auto met jongeren op een toegangsweg naar Katwijk. Foto Niels Wenstedt/ANP

Peter van Kempen van het Katwijkse Café Van Kempen tuurt door het raam van zijn kroeg naar buiten. Een echte dorpskroeg, die bestaat sinds 1896. Op een bordje boven de bar staat ,,poffen is dubbel pech, geld verloren, klanten weg.” Elke vijf minuten ziet Van Kempen een politiebusje langsrijden. Hij tapt een biertje voor de vier stamgasten die er deze vrijdag zitten. Op politieauto’s na is het dorp uitgestorven. ,,We hebben hier zo’n beetje persoonlijke beveiliging.”

Het Noord-Brabantse Cuijk en Katwijk zijn in de ban van een gevreesd Project X-feest. Een tienermeisje kondigde op het sociale medium Snapchat een feestje aan voor vrienden, vrijdag, in Katwijk. Onbekenden kaapten dat bericht en deelden het op Facebook. Dat leidde al snel tot 8.000 aanmeldingen, vanuit het hele land. Daarnaast zou in WhatsAppgroepen zijn opgeroepen te verzamelen bij de McDonald’s in Cuijk.

Het doet denken aan het totaal uit de hand gelopen Project X-feest in het Groningse Haren, in 2012. Toen overspoelden enkele duizenden jongeren het dorp, nadat een meisje uitnodiging voor haar verjaardag op Facebook had gezet. De uitnodiging was niet alleen voor haar vrienden te zien, maar voor iedereen. Het leidde tot rellen, tientallen mensen raken gewond. Project X is een verwijzing naar een Amerikaanse speelfilm, waarbij een feestje van een middelbare scholier totaal ontspoort.`

Lees ook: Puinhoop resteert na urenlange Facebook-rellen in Haren

Dat wil de gemeente Cuijk, waaronder Katwijk valt, vrijdagavond voorkomen. Vanaf half zeven is er daarom een noodverordening van kracht. De gemeente is al de hele week duidelijk in de communicatie: er is geen feest in Katwijk en er komt geen feest in Katwijk.

Politie controleert bezoekers

De politie doet er aan het begin van de avond al alles aan om het kleine Katwijk (zo’n 500 inwoners) van de buitenwereld af te schermen. Op de afrit van de snelweg staat een agent die elke auto laat stoppen, om met een zaklamp in de hand de binnenkant van de voertuigen te bestuderen. Het merendeel mag doorrijden, een auto met vier jongens erin wordt iets verder uitgekamd. Op het parkeerterrein van de McDonald’s staat een politiebusje.

Automobilisten op de kleine provinciale weg van Cuijk naar Katwijk worden enkele malen staande gehouden door politieauto’s. De politiemensen vragen naar identiteitsbewijzen en informeren of de bestuurder van de auto in het dorp woont. In Katwijk zelf is het aan het begin van de avond nog erg rustig: er is niemand op straat. Om de hoek van de kerk staat een politieauto.

Buurtbewoner Sjors Hofmans is erg tevreden met de manier waarop de politie het dorp af heeft gezet. ,,Je komt er bijna niet in, maar toch is er geen hele nare sfeer.” Hij heeft wel voorzorgsmaatregelen genomen. ,,Ik heb twee kleine kinderen, maar die heb ik maar ergens anders ondergebracht. Ik denk: je weet het nooit.” Hij heeft de beelden uit Haren nog op zijn netvlies staan. ,,Straks komen ze met waterkanonnen door de straat, daar wil je je kinderen niet mee confronteren.”

Afgelaste biljartavond

Ook in de kroeg van Peter van Kempen is de avond anders dan anders. Vrijdagavond is biljartavond. Maar die is afgelast vanwege de commotie. Ook heeft de gemeente Van Kempen op het hart gedrukt geen groepen in zijn café binnen te laten. Bij het kleine aantal bezoekers dat er wel is, zit de schrik er toch goed in. Maar ze zijn tevreden met de controles van de politie. Wel zijn ze de journalisten zat, zegt Peter van Kempen. ,,Elke keer als je je neus naar buiten stak de afgelopen dagen, zat er een microfoon onder. Ik zal blij zijn als dat over is.”

Bij de McDonald’s in Cuijk houdt een drietal politiepaarden de boel in de gaten. Iets verderop staat een grote bus van de Mobiele Eenheid, met waterkanon. Die blijft onbemand, want van een enorme toestroom aan feestgangers is geen sprake. Agenten leiden auto’s die richting de fastfoodketen willen naar een speciaal gereserveerd plekje op de parkeerplaats. Daar vindt een controle plaats. De 18-jarige Dani de Vries uit Cuijk is een van hen. ,,Stiekem hoopten we op een beetje sensatie. Maar er is hier helemaal niks te zien.”

Politie surveilleert op het station van Cuijk, nabij Katwijk. Foto Niels Wenstedt/ANP

Meerdere aanhoudingen

Vier personen worden aangehouden: eentje kon zich niet legitimeren, een ander beledigde een agent en twee anderen negeerden aanwijzingen van de politie. Daarnaast worden er in Someren en Rotterdam mannen aangehouden, na digitaal onderzoek. Zij worden verdacht van het opruien van mensen om naar Katwijk te komen. Ook voerde de politie stopgesprekken met ruim twintig personen, die een minder groot aandeel zouden hebben gehad in het aansporen van jeugd om naar het Brabantse dorpje te trekken.

In het café van Peter van Kempen zijn ze blij dat rellen zijn uitgebleven. ,,We waren toch bezorgd”, zegt de kroegeigenaar. ,,Je denkt toch aan die beelden uit Haren. We weten dat zoiets in Nederland kan gebeuren, na een berichtje op internet. En dat wilden we hier in Katwijk toch echt niet hebben.”