Drie jaar cel rechts-extremist

Terrorisme

Vincent T. uit het Gelderse Doornenburg, oprichter van de extreem-rechtse groepering ‘Anti Terreur Brigade’ (ATB), is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. De rechtbank in Zutphen acht T. schuldig aan het voorbereiden van misdrijven met een terroristisch oogmerk en verboden bezit van een wapen en een grote hoeveelheid munitie.

Vincent T. werd in mei gearresteerd in de woning van zijn ouders bij wie hij na enige jaren in Arnhem weer was ingetrokken. Op zijn kamer werden een gaspistool en bijna 1.800 kogels gevonden. De politie ging tot arrestatie over na een tip van inlichtingendienst AIVD. Die hield T. al enige tijd in de gaten sinds hij in 2015 de ATB had opgericht. Voor deze groepering rekruteerde T. leden die volgens de ATB-website „meedogenloos” moesten zijn in hun strijd tegen de „islam-overheersing”.

In onderschepte chatgesprekken bleek T. moslims en „linkse kopstukken” te willen „afknallen”, van wie hij er enkelen bij naam noemde. Tijdens de rechtszaak omschreef de verdachte zichzelf als een „toetsenbordterrorist”. Maar T. deed ook pogingen zijn gaspistool om te bouwen tot een echt pistool. Daarnaast probeerde hij een vuurwapen te bemachtigen om zijn kogels te kunnen verschieten. Daarmee overschreed hij volgens de rechtbank de grens van grootspraak en werd sprake van een terroristisch plan.

De advocaat van Vincent T., Frans Huijbers, acht het voorbereiden van een terroristisch misdrijf niet bewezen en gaat in hoger beroep. „Mijn cliënt had verwacht te worden veroordeeld vanwege het bezit van munitie, maar deze strafmaat is wel het andere uiterste”, aldus Huijbers.