Recensie

Recensie

‘Cold War’: fatale liefde in meesterlijke film

Foto Helmut Newton

Een fatale romance tijdens de Koude Oorlog in stalinistisch Polen, Berlijn, Parijs, Split. In zinderend zwart-wit, afhankelijk van tijd en plaats grauw, haarscherp of overbelicht. Met meeslepende muziek. De film Cold War draait om Wiktor, een pianist en arrangeur, en Zula, de zangeres van zijn ensemble. Hij wil weg uit Polen, zij wil blijven: zo begint een knipperlichtrelatie aan beide zijden van het IJzeren Gordijn. In tachtig minuten danst Cold War door de geschiedenis; een ander heeft voor zoiets twee tot drie uur nodig. De Poolse regisseur Pawel Pawlikowski levert na Oscar-winnaar Ida opnieuw een meesterwerk van trefzekerheid af.

Film: drama
Cold War Regie: Pawel Pawlikowski. In: 43 bioscopen

●●●●●