Brieven

Brieven

Illustratie
Illustratie Cyprian Koscielniak

„Je moet je identiteit vederlicht dragen”, stelt Kwame Anthony Appiah (1/12). Dat klinkt een beetje als ‘geniet van elk moment’ of ‘probeer positief in het leven te staan.’ Verpletterend waar, dus ook verpletterend banaal. De goed gesitueerden, à la mijnheer Appiah, kunnen hun bevoorrechte identiteit makkelijk vederlicht dragen: Ghanese vader, Britse moeder, geparenteerd aan ’t Ghanese koningshuis, hoogleraar filosofie. Het overgrote deel van de mensheid heeft allesbehalve keuze uit een staalkaart van identiteiten. Het gros kan niet spelen met zijn of haar identiteit en dan lekker kiezen welke identiteit vandaag weer eens aan te trekken. De meeste mensen hebben een schamel ik en van dat schamele ik zijn ze vaak ook nog niet helemaal zeker. Ik begrijp heus wel dat Appiah de mensheid voorhoudt dat identiteiten voortdurend wisselen, want in abstracto heeft hij wel gelijk, en als je hem gelooft is dat best goed voor je ruimdenkendheid. ⁇ Maar je identiteit vederlicht dragen is dus geen vanzelfsprekendheid, maar een voorrecht.