Brieven

Brieven 8/12/2018

zwaartekracht

Belastbaar

Als wetenschapshistoricus zou René van Slooten (Brieven, 6/12) het antwoord horen te kennen dat Michael Faraday the Right Honourable William Gladstone (1809-1898) gaf toen hij hem vroeg naar het nut van een recente wetenschappelijke ontwikkeling: „Sir, there is every probability that you will soon be able to tax it!” Verder zou hij kunnen weten dat het idee van zwarte gaten en daarmee van zwaartekrachtsgolven al in 1784 door John Michell in Philosophical Transactions of the Royal Society of London Series I 74 (pp. 35-57) is geopperd. En laten we blij zijn dat de ontdekte kosmische catastrofes zich op grote afstand hebben afgespeeld, zodat wij er niet direct het slachtoffer van geworden zijn. De belangrijke nieuwe ontwikkeling is de multimessenger-astronomie waarbij er tegelijk naar zwaartekrachtsgolven, optisch-, radio- en röntgen-straling wordt gekeken. Het onderzoek bij Nikhef naar zwaartekrachtsgolven wordt geleid door Sarah Caudill, die daartoe machine learning classification, een vorm van kunstmatige intelligentie, gebruikt waarop het bovenstaande citaat van Faraday vast wel van toepassing is.

boetes

Knarsetanden

Met volledige instemming las ik het voorstel van Emma Kasteleyn (Brieven 05/12) om te komen tot inkomensafhankelijke verkeersboetes. Zij reageerde daarmee op het nieuws dat Rijkswaterstaat vaker wil controleren of mensen door een rood kruis rijden en dat zij de boete daarvoor met 10 euro verhogen.

Naast de vermelde snelheidsovertredingen zie ik ook knarsetandend toe hoe dure bolides verkeerd worden geparkeerd. De eventuele boete wordt glimlachend in ontvangst genomen. De boete die de minder fortuinlijke medeburger ontvangt als hij vijf minuten te laat bij zijn geparkeerde auto komt bedraagt vaak een substantieel deel van zijn maandelijkse inkomsten, zeker in de grote steden. Uit rechtvaardigheidsgevoel zou een straf of een boete voor iedere burger dezelfde impact moeten. Een rechtvaardigheidsgevoel dat helemaal wordt aangetast als de verkeerd geparkeerde Mercedes een directie-auto is van Shell.