Ajax wint met ruime cijfers van PEC Zwolle, Heerenveen stunt in Tilburg

Door de zege wist Ajax de achterstand op PSV terug te brengen naar twee punten. ADO Den Haag en De Graafschap wisten beiden niet te scoren.

Ajax-speler Frenkie de Jong viert de 1-3.
Ajax-speler Frenkie de Jong viert de 1-3. Foto Jasper Ruhe/ANP

Ajax heeft zaterdag zijn achterstand op koplover PSV verkleind door met een 1-4 zege drie punten te pakken tegen PEC Zwolle. Sc Heerenveen had eerder op de dag geen kind aan Willem II en zette de ploeg uit Tilburg weg met 1-5. ADO Den Haag en De Graafschap wisten allebei geen doelpunten te maken: 0-0.

PEC Zwolle - Ajax: 1-4

Ajax heeft de winnende serie weer met een aflevering verlengd. Bij een hevig strijdend PEC Zwolle boekte de nummer twee van de eredivisie een overwinning van 4-1.

Met de negende competitiezege op rij kwam de club uit Amsterdam weer op twee punten van koploper PSV. Ajax bleef niet ongeschonden in de hoofdstad van Overijssel. De bezoekers zagen zowel Donny van de Beek als doelman André Onana in de eerste helft geblesseerd uitvallen. Ook onduidelijk is of Kasper Dolberg woensdag tegen Bayern München om de groepswinst van de Champions League kan strijden. De Deen ontbrak in Zwolle omdat hij vrijdag op de training last van een knie kreeg. Hakim Ziyech, pas net hersteld, bleef het hele duel op de bank.

PEC Zwolle vocht voor wat het waard was op het eigen kunstgras. De thuisploeg schuwde de duels niet, maar toch was het Matthijs de Ligt die na vijf minuten de eerste gele kaart van de wedstrijd kreeg. De aanvoerder van Ajax vloerde Kingsley Ehizibue voordat hij gevaarlijk kon worden. Rood, smeekten de spelers van PEC Zwolle. Scheidsrechter Jochem Kamphuis vond een gele prent voldoende.

Klaas-Jan Huntelaar bracht Ajax in de 22e minuut met een intikkertje op voorsprong, na goed voorbereidend werk van David Neres en Dusan Tadic. De 2-0 van Frenkie de Jong tien minuten later was er één om in te lijsten. PEC Zwolle maakte de wedstrijd vlak voor rust weer spannend even nadat Onana was uitgevallen. Zian Flemming won een luchtduel van De Ligt en tweede doelman Kostas Lamprou kon niet camoufleren dat hij voor sommige spelsituaties lengte tekort komt. Uiteindelijk was het de ongelukkige Lasse Schöne die de bal in eigen doel werkte.

De Jong en ook Neres waren in de tweede helft dichtbij de 3-1. Maar Thomas Lam had ook zo maar gelijk kunnen maken. De verdediger wist zijn ploeg net niet te belonen voor de vele arbeid die verricht werd. PEC Zwolle verloor het uitzicht op een stunt toen Tadic na een hoekschop de voet van Schöne vond (3-1). De routinier behoedde zijn ploeg voor een spannende slotfase. Tadic bepaalde in de voorlaatste minuut van de reguliere speeltijd de eindstand op 4-1.

Willem II - sc Heerenveen: 1-5

Voor sc Heerenveen is december vooralsnog een feestmaand. Na de thuiszege vorige week op Fortuna Sittard (3-1) liep zaterdag ook de uitwedstrijd tegen Willem II goed af: 1-5.

Twitter avatar scHeerenveen sc Heerenveen Na de rode kaart had sc Heerenveen geen kind meer aan Willem II en denderde de ploeg van Jan Olde Riekerink over de Tilburgers heen: 1-5! Fans bedankt en een fijne terugreis naar Friesland! #wilhee

In de stromende regen maakten beide ploegen er een aantrekkelijke wedstrijd van. Nemanja Mihajlovic, de vervanger voor de zieke Arber Zeneli, opende de score na een kwartier met een technisch hoogstandje (0-1). Twee minuten later was het alweer gelijk door een trefzekere boogbal van Atakan Akkaynak, die bij de thuisploeg de plaats van de geschorste Pol Llonch innam.

In de 39e minuut moest Willem II met tien man verder. Arbiter Siemen Mulder bestrafte wat duw- en trekwerk van Freek Heerkens met rood voor de Tilburgse aanvoerder en een strafschop voor de bezoekers. Ben Rienstra schoot raak van elf meter, 1-2.

Na de pauze liet Heerenveen zich door het Brabantse tiental niet verrassen. Michel Vlap zorgde in de 53e minuut met een venijnig schot in de korte hoek voor 1-3. Mitchell van Bergen (19) was daarna nog twee keer trefzeker: 1-5, met dank aan Vlap. Het waren zijn eerste goals in de eredivisie.

ADO Den Haag - De Graafschap: 0-0

ADO Den Haag en De Graafschap zijn in een onderling duel in Den Haag niet tot scoren gekomen. Beide ploegen schieten met het punt niet zo heel veel op. De Graafschap blijft voorlaatste met elf punten. ADO komt op zestien punten, net als Fortuna, Willem II en Excelsior en staat twaalfde.

In een matige eerste helft creëerden beide ploegen nauwelijks kansen. Abdenasser El Khayati had twee schoten op doel. In de tweede helft bracht De Graafschap-coach Henk de Jong Agil Etemadi onder de lat voor de geblesseerde Hidde Jurjus. De doelman werd meteen getest door Elson Hooi en El Khayati.

Ook De Graafschap kwam vervolgens tot enkele schoten op doel, maar kon doelman Robert Zwinkels niet verschalken. El Khayati zorgde nog voor gevaar namens ADO, maar de bezoekers uit Doetinchem verdedigden de 0-0 in de slotfase succesvol. Delano Burgzorg kon nog na een foutje van ADO zelfs nog op doel schieten, maar Zwinkels redde.

(ANP)