Zedenzaken

Invallen van justitie bij Jehova’s Getuigen

Justitie heeft in november invallen gedaan in het hoofdkantoor in Emmen en twee kerkgebouwen van Jehovah’s Getuigen in het kader van een onderzoek naar misbruik binnen de geloofsgemeenschap. Ook zijn vier woningen doorzocht, bevestigt het OM na berichtgeving van RTL Nieuws. Bij de acties op 19 november werd gezocht naar documenten rondom zogeheten interne rechtsgang. Wanneer Jehovah’s Getuigen misbruik melden bij ouderlingen, plaatselijke vertegenwoordigers, worden de daders door rechterlijke comités berecht. Van gesprekken met daders, slachtoffers en ouderlingen worden verslagen bewaard. Volgens het OM „bestond het vermoeden” dat deze dossiers zich bevonden in het hoofdkantoor of in de woningen. Justitie wil niet zeggen om welke zaken het gaat. Het OM onderzoekt op dit moment negen zedenzaken waarbij jehova’s betrokken zijn. (NRC)