Zedenzaken

Invallen van justitie bij Jehova’s Getuigen

Justitie heeft in november invallen gedaan in twee kerkgebouwen van Jehovah’s Getuigen en in het hoofdkantoor in Emmen, voor een onderzoek naar misbruik. Ook zijn vier woningen doorzocht. Dit bevestigt het OM na berichtgeving van RTL Nieuws. Bij de acties in november is gezocht naar documenten rondom zogeheten interne rechtsgang. Wanneer Jehovah’s Getuigen misbruik melden bij plaatselijke vertegenwoordigers, worden de daders door rechterlijke comités berecht. Van gesprekken met daders, slachtoffers en ouderlingen worden verslagen bewaard. Volgens het OM „bestond het vermoeden” dat deze dossiers zich bevonden in het hoofdkantoor of in de woningen. Justitie wil niet zeggen om welke zaken het gaat. Het OM onderzoekt op dit moment negen zedenzaken waarbij jehova’s betrokken zijn. (NRC)