Zanger Pete Shelley (63) van punkband Buzzcocks overleden

De band scoorde eind jaren 70 hun bekendste hit Ever Fallen in Love en is sindsdien actief gebleven. Shelley zou volgende week optreden met zijn band in Arnhem.

Shelley tijdens een optreden in mei 2018 in Mexico City.
Shelley tijdens een optreden in mei 2018 in Mexico City. Foto Marco Ugarte/AP

Mede-oprichter en zanger Pete Shelley van de Engelse punkband Buzzcocks is op 63-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. De artiest, die werd geboren als Pete McNeish, overleed in zijn woonplaats Tallinn in Estland. Dat heeft de band bekendgemaakt via Twitter.

Shelley richtte de band samen met Howard Devoto op in 1976 nadat zij een optreden van de eveneens Engelse punkgroep Sex Pistols hadden bijgewoond. Buzzcocks maakte naam in de punkscene van Manchester en scoorde hits zoals What Do I Get? en Why Can’t I Touch It? en hun bekendste nummer Ever Fallen in Love.

Dom doen

“Toen we begonnen, probeerden we net zo dom te doen als iedereen. Maar er zat veel humor in en dat was wat me voor een groot deel aansprak bij de Sex Pistols. Het feit dat ze zo grappig waren”, zei Shelley daar in 2015 over in een interview met het Britse muziekmagazine The Quietus.

Inspiratie

Veel van hun nummers zijn nadien gecoverd door verschillende andere muzikanten, onder wie de Fine Young Cannibals die eind jaren 80 een hit scoorden met hun versie van Ever Fallen in Love.

Buzzcocks bleven muziek maken en brachten in 2014 hun laatste studioalbum The Way uit. In 2016 begon de band aan een tournee vanwege hun 40-jarig jubileum. In hetzelfde interview met The Quietus vertelde Shelley op het podium liever geen nostalgie-act wilde zijn, maar dat “mensen nog altijd inspiratie halen” uit hun oude nummers.

Show in Arnhem

De band staat op vrijdag 14 december geboekt voor het Arnhemse poppodium Luxor Live. Het poppodium laat aan NRC weten met verslagenheid kennis te hebben genomen van het onverwachte overlijden van Shelley.

“Pete Shelley stond met Buzzcocks halverwege de seventies samen met Sex Pistols en The Clash aan het front van de eerste lichting Britse punkbands en neemt daarmee een belangrijke positie in de muziekgeschiedenis in. Wij (en met ons een hoop fans) keken erg uit naar de show en het spreekt voor zich dat wij het uitermate betreuren dat wij de frontman van deze legendarische punkband volgende week vrijdag niet mogen verwelkomen.”

Het is nog onduidelijk of het optreden in Arnhem volgende week doorgaat. Daarover is Luxor Live nog in afwachting van een reactie van het management van de band.