‘Wel leuk om in Ikea rond te struinen’

Kallax Een interieur zonder Ikea is nauwelijks meer te vinden. De Kallax-kast geldt als een klassieker. Sonja Ruijs heeft er één, en één Expedit.

Foto Lars van den Brink

Als Sonja Ruijs (34) naar de Ikea gaat, doet ze dat met vriendinnen. „Mijn man vindt het er verschrikkelijk. Te druk, moeilijk om een parkeerplek te vinden. Maar ik vind het wel leuk om rond te struinen, wat inspiratie op te doen.” Ruijs woont nu vier jaar met haar man en zoontje van drie in Zwaag, een dorp in de buurt van Hoorn. Daar werkt ze drie dagen per week als personal assistent.

De familie heeft een aantal spullen van Ikea in huis, waaronder twee Kallax-kasten. Op de foto: de kast op de kinderkamer, tweedehands gekocht via Marktplaats.

In de tweede kast bewaart Ruijs haar schoenen. Officieel is dat overigens een Expedit, de voorloper van de Kallax. Ruijs kreeg de kast destijds van een vriendin. Maar nu moet-ie het huis uit, de kast staat al te koop, „Van onze slaapkamer gaan we weer twee kamers maken”, vertelt Ruijs. „ En het staat heel leuk, mijn schoenen in die kast, maar het is niet echt economisch.” Er komt een inklapbare kast voor in de plaats. „En ik ga ook proberen wat schoenen weg te doen.”

Verder van Ikea in huis: nog een kastje met kinderspullen, een stoel, kruidenrekjes. „Maar die gebruik ik als boekenplankjes, dat zag ik ooit op Pinterest.”

Bekijk alle vijf portretten van Nederlanders met hun Kallax-kast