Wapenhandel

Extra controle op boten van Damen Shipyards

Damen Shipyards mag geen patrouilleboten meer aan Libië leveren zonder extra controle op bewapening. De reden: de Libische kustwacht vaart met zwaarbewapende Damen-boten op de Middellandse Zee, die onterecht als gewone patrouilleschepen naar Libië werden geëxporteerd. Dat schrijft minister Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) in antwoord op Kamervragen over een artikel in NRC.

Nederland legde in 2012 Europese wapenexportregels naast zich neer en Damen mocht daardoor zonder vergunning acht patrouilleboten aan Libië leveren.

Twistpunt waren de verzwaringspunten op het voordek, waarop eenvoudig wapens zoals zware mitrailleurs bevestigd kunnen worden. Omdat er ook onschuldiger zaken zoals vlaggenmasten of verrekijkers op de verzwaringspunten passen, was een vergunning niet nodig – vond het ministerie indertijd.

Toen in juli 2016 duidelijk werd dat de Libiërs toch wapens op de door Damen geleverde patrouilleschepen hadden aangebracht, schrok het ministerie. Daarom werd afgesproken dat Damen voortaan ook voor niet vergunningsplichtige patrouilleschepen naar Libië een uitvoervergunning moet aanvragen. Die situatie heeft zich nog niet voorgedaan, aldus Blok. (NRC)