VS willen topvrouw Huawei aanklagen voor fraude

Financieel directeur Meng Wanzhou heeft volgens Amerikaanse aanklagers sancties tegen Iran geschonden met Huawei.

Een journalist leest de Canadese krant 'The Globe and Mail' over de arrestatie van Meng Wanzhou
Een journalist leest de Canadese krant 'The Globe and Mail' over de arrestatie van Meng Wanzhou Foto Clement Sabourin/AFP

De Verenigde Staten willen topvrouw Meng Wanzhou van de Chinese IT-gigant Huawei aanklagen voor fraude, vanwege het schenden van sancties tegen Iran. Dat bleek vrijdag volgens persbureau Reuters tijdens een hoorzitting in de rechtbank van het Canadese Vancouver. Huawei zou niet eerlijk zijn geweest over de relaties met het in Hongkong gevestigde Skycom.

De 46-jarige Meng Wanzhou werd zaterdag op verzoek van de Amerikaanse justitie gearresteerd in Vancouver. Ze is de financiële topvrouw van Huawei en ook de dochter van oprichter Ren Zhengfei. Eerder was nog onduidelijk waarvan ze precies werd verdacht, maar er waren al wel sterke vermoedens dat het om het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran zou gaan.

Mogelijke uitlevering

Huawei heeft volgens de Amerikaanse aanklagers van 2009 tot 2014 Skycom gebruikt om zaken te doen in Iran, ondanks een verbod van de Verenigde Staten en Europa. De Canadese rechtbank moet beslissen of Meng Wanzhou uitgeleverd wordt aan de VS. De hoorzitting gaat maandag verder, dus blijft ze dit weekend in elk geval nog vastzitten in Canada. Op de aanklachten tegen haar staat volgens Reuters een maximale celstraf van dertig jaar.

Lees ook: Arrestatie treft China’s nationale trots

Donderdag ontkenden zowel de Amerikaanse president Trump als zijn Canadese collega Justin Trudeau dat er politieke bemoeienis ten grondslag zou hebben gelegen aan haar arrestatie. De VS verdenken Huawei van spionage via geavanceerde netwerkapparatuur.

China reageerde woedend op de arrestatie van de topvrouw van het bedrijf. De beurzen gingen donderdag wereldwijd omlaag uit vrees dat haar arrestatie zou zorgen voor het oplaaien van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, maar hebben zich inmiddels weer hersteld.

Ook in Europa zorgen om Huawei

De Europese Commissie toonde zich vrijdag ook bezorgd over Huawei en vergelijkbare Chinese bedrijven. Zo zegt vicevoorzitter Andrus Ansip te vrezen voor chips in apparaten om geheime informatie te krijgen.

Huawei zei verbaasd en teleurgesteld te zijn over die uitspraken en ontkende in een verklaring “categorisch elke bewering dat we een bedreiging voor de veiligheid zouden kunnen vormen”.

Huawei is wereldwijd na Samsung de grootste leverancier van mobiele telefoons en de grootste leverancier van telecomapparatuur.