Vliegtaks wordt in 2021 ongeveer 7 euro per ticket

Het gaat om één vast bedrag per ticket, ongeacht de bestemming. Transferpassagiers hoeven geen heffing te betalen.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De vliegtaks die het kabinet per 2021 invoert, wordt ongeveer 7 euro per ticket. Dat bevestigen Haagse bronnen vrijdag aan NRC naar aanleiding van berichtgeving door RTL. Ook komt er definitief een heffing voor vrachtvluchten. Eerder gaf het kabinet aan nog tussen de twee maatregelen te willen kiezen.

De precieze hoogte van de heffing voor tickets moet nog worden vastgesteld, maar het bedrag komt vermoedelijk rond de 7 euro te liggen. Het gaat om een vast bedrag per ticket ongeacht de bestemming, in tegenstelling tot eerdere plannen uit het regeerakkoord.

Eerder overwoog het kabinet om verschillende toeslagen in te voeren. Het ging om 7 euro voor Europese vluchten, 22 euro voor vluchten tot 6.000 kilometer en 40 euro wereldwijd, zo stond in het regeerakkoord. Transferpassagiers, passagiers die overstappen via een Nederlandse luchthaven, worden niet belast.

Lees ook: Zes redenen om de vliegtaks per direct in te voeren

Beperkt effect

Ook komt er een taks voor vrachtvervoer, gericht op vervuilende vliegtuigen en toestellen die veel lawaai produceren. Het gaat dan vooral om oude vliegtuigen. Het idee achter de heffing is dat passagiers meer rekening gaan houden met het milieu. De heffing moet in totaal tweehonderd miljoen opbrengen voor de staatskas. Het voorstel wordt later op vrijdag in de ministerraad besproken. Ook buigt de Raad van State zich nog over het wetsvoorstel.

Het is nog maar de vraag of de taks doorberekend wordt aan de passagiers: eerder meldden onderzoekers van onderzoeksbureau CE Delft dat maatschappijen de belasting waarschijnlijk voor eigen rekening zullen nemen. De heffing heeft maar een beperkt effect op de uitstoot van CO2, denken zij.