Opinie

Verplicht de helm voor snorfietsen

Veel letsel en tientallen doden zijn te voorkomen, schrijven .

Foto Roger Dohmen/Hollandse Hoogte

Bij alle maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten, ziet minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD), een onveilig vervoermiddel over het hoofd: de snorfiets. Dat is allang geen fiets meer met trappers en een hulpmotortje. Het is een brommer, vaak in de vorm van een scooter, de zogenoemde snorscooter. Met het blauwe nummerbord van de snorfiets mag die zonder helmplicht voor de bestuurder op het fietspad. Een brommer, met een geel nummerbord, mag sinds 1999 niet meer op het fietspad. Sindsdien groeide het aantal snorfietsen tot 720.479 en het aantal brommers nam af tot 466.611.

Als artsen zien we dagelijks de gevolgen van ongelukken met snorfietsen. De snorfiets zorgt voor tientallen doden per jaar en veel letsel. Overal in het land botsen snorfietsers tegen objecten en anderen, of verliezen ze de controle over het stuur. Het is vooral het traumatisch hersenletsel dat deze ongelukken zo ernstig maakt. Schedelinhoud is het kwetsbaarst en schade hieraan is vrijwel niet te herstellen. Het verlies van hersenfuncties heeft ook een veel grotere impact op het verdere leven van slachtoffers dan blijvende schade aan andere functies.

Minister Van Nieuwenhuizen heeft recent de MoNo-campagne gelanceerd om iedereen in het verkeer te laten ophouden naar zijn telefoon te kijken. Dit is gebaseerd op anekdotische en hypothetische ongelukken, waarover de minister zei: „Maar elk door appen of bellen op de fiets veroorzaakt ongeval is er een te veel.”

Een mooi uitgangspunt, maar wel inconsistent. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft al in 2012 aangeraden een helmplicht voor snorfietsen in te voeren, omdat het aantoonbaar veel leed zou voorkomen. Waarom dat advies dan niet ook opgevolgd?

Het invoeren van een helmplicht is een pennenstreek in het reglement verkeersregels

In onze dagelijkse praktijk zien we de rechtvaardiging voor een helmplicht, maar toch blijft Nederland een van de weinige landen in Europa waar een uitzondering op de helmplicht geldt voor deze soort bromfietsen. De wetgever wekt hiermee de indruk dat de snorfiets zo onschuldig en veilig is als een gewone fiets op een fietspad. Ouders denken onterecht dat de langzamere snorfiets minder gevaarlijk is om hun kroost op te laten rijden dan op een bromfiets.

Lees ook: Uw elektrische fiets is een bromfiets geworden

De balanceerkunst van een fietser op lage snelheid zorgt ook voor een betere beheersing van de tweewieler. Bij berg af, met wind mee of met versnellingen neemt dit al snel af, weet elke fietser uit ervaring.

Bij de doorgaans volumineuze en zware snorscooters is er weinig nodig om de balans te verstoren. Daarnaast doet de eenvoudige bediening van de gashendel in combinatie met de lage snelheid de aandacht van de bestuurder verslappen. Menig snorfietser rijdt dan ook (veel) sneller omdat het gevoelsmatig goed kan. Maar een kleine oneffenheid kan al een fatale klap veroorzaken, ook bij 25 kilometer per uur.

Het invoeren van een helmplicht is een pennenstreek in het reglement verkeersregels en het is eenvoudig om een helm aan te schaffen. Wij raden individuele snorfietsers aan dat vandaag nog te doen. De snorfiets is zonder helm te gevaarlijk en moet zo snel mogelijk een helmplicht krijgen.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.