Verkiezingen Afghanistan

Commissie: 25 redenen om stemmen ongeldig te verklaren

De onafhankelijke klachtencommissie van de Afghaanse kiesraad (IECC) heeft alle stemmen die bij de parlementsverkiezingen dit najaar in Kabul zijn uitgebracht, ongeldig verklaard. Dat maakte de commissie donderdag bekend. Volgens een woordvoerder was in de Afghaanse hoofdstad onder meer sprake van massale stembusfraude. In totaal zouden er 25 redenen zijn om de stemmen ongeldig te verklaren. Het is vooralsnog onduidelijk of en wanneer er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Ook is onbekend wat de ongeldigverklaring betekent voor de uitslagen in andere provincies. In oktober vonden voor het eerst sinds 2010 parlementsverkiezingen plaats in 32 van de 34 Afghaanse provincies. Bij diverse stembureaus vonden aanslagen plaats, waarbij meer dan 100 Afghanen om het leven kwamen. (NRC)