Twee in Nederland gearresteerde verdachten ‘ndrangheta-actie weer vrijgelaten

De twee blijven wel verdacht van het overtreden van de opiumwet. Drie andere verdachten die tijdens de internationale actie tegen de ‘ndrangheta in Nederland werden gearresteerd, zitten nog vast.

De Duitse politie doet onderzoek bij een Italiaans restaurant in Pulheim.
De Duitse politie doet onderzoek bij een Italiaans restaurant in Pulheim. Foto Sascha Steinbach/EPA

Twee van de vijf verdachten die woensdag in Nederland zijn aangehouden bij een internationaal gecoördineerde actie tegen de ’ndrangheta, de maffia uit de Italiaanse regio Calabrië, zijn weer vrijgelaten. Wel blijven zij volgens het Openbaar Ministerie verdacht van het overtreden van de opiumwet, meldt het ANP.

De andere drie in Nederland gearresteerde verdachten zitten nog vast. Het gaat om een Italiaan die in Tegelen werd aangehouden en zal worden uitgeleverd, en twee andere verdachten die vrijdag worden voorgeleid.

Woensdagochtend waren er tegelijkertijd acties in Italië, Duitsland, België en Suriname, onder de verzamelnaam Operatie Pollino. Er werden in totaal negentig aanhoudingen verricht. De vijf aanhoudingen in Nederland werden bij acht huiszoekingen gedaan in Den Haag, Zoetermeer, Amsterdam, Amstelveen, Velsen, Rotterdam, Tegelen en Sittard. Daarnaast werd er een Nederlandse verdachte in Duitsland aangehouden.

Bij de actie zijn onder meer drie miljoen euro in contanten in beslag genomen, evenals 140 kilo xtc-pillen en drie- tot vierduizend kilo cocaïne.

Lees ook: Negentig aanhoudingen bij Europese actie tegen maffia

Italiaanse restaurants

Het onderzoek waar de aanhoudingen deel van uitmaken, kwam al in 2014 op gang. Toen ontdekte de Nederlandse FIOD dat twee Italiaanse restaurants in Horst en Venray als ontmoetingsplaats voor maffialeden dienden. Gaandeweg werden buitenlandse verbanden ontdekt.

‘Ndrangheta is momenteel het machtigste Italiaanse syndicaat met vijfduizend leden, aldus de laatste schattingen uit 2011. Actuelere cijfers zijn er niet. De Calabriërs zijn wereldwijd actief en op alle continenten vertegenwoordigd, van Australië tot Zuid-Amerika. De organisatie is een spil in de distributie van cocaïne in Europa. Leider Santo Vottari werd vorig jaar opgepakt in Calabrië. Hij was toen één van Europa’s meest gezochte criminelen.