Twee boswachters weg uit Oostvaardersplassen

Twee medewerkers van Staatbosbeheer wilden geen gezonde dieren afschieten, en werken nu elders in de natuur.

Foto Olivier Middendorp/NRC

Twee boswachters van Staatsbosbeheer zijn enkele maanden geleden op eigen verzoek vertrokken bij de Oostvaardersplassen en naar andere natuurgebieden overgeplaatst. De boswachters konden zich niet verenigen met het nieuwe beleid van de provincie Flevoland om grote aantallen grote grazers af te schieten nog voordat ze verzwakt zijn.

Een woordvoerder van Staatsbosbeheer zegt vrijdag tegen NRC:

“Deze mannen hebben jarenlang het zogenoemde vroeg reactief beheer uitgelegd, waarbij geen gezonde dieren worden geschoten, en zijn na het besluit van de provincie Flevoland deze zomer bij zich zelf te rade gegaan: ga ik hierin mee. Wij hebben respect voor de afweging die ze hebben gemaakt. We zijn een grote organisatie, waar altijd meer werk is dan mensen, en we hebben in goed overleg en in alle rust werk in andere natuurgebieden voor hen gevonden.”

De twee boswachters willen niet in de publiciteit treden. Ze maakten in Flevoland deel uit van een team van zes tot acht boswachters, en behoorden tot de vier boswachters die het afschot van verzwakte dieren voor hun rekening nemen.

Lees ook: Strijd om wild in Oostvaardersplassen is nog niet ten einde

Staatsbosbeheer begint komende week met het afschieten van in totaal achttienhonderd gezonde edelherten, in opdracht van de provincie Flevoland. Doel van de operatie is om massale sterfte door voedselgebrek in de winter in de Oostvaardersplassen te voorkomen. Daarover ontstond de afgelopen winter grote maatschappelijke ophef. Vorig najaar waren er meer dan vijfduizend edelherten, heckrunderen en konikpaarden, waarvan er ruim drieduizend het einde van de winter niet haalden.