Trump en Trudeau ‘niet betrokken’ bij arrestatie topvrouw Huawei

Het Witte Huis en de Canadese regering zeggen beiden niet betrokken te zijn geweest bij de arrestatie van Meng Wanzhou, zaterdag in Vancouver. Het incident zet handelsbetrekkingen met China onder druk.

Meng Wanzhou, financieel directeur van de Chinese telecomgigant Huawei, in oktober 2014 tijdens een conferentie in Moskou.
Meng Wanzhou, financieel directeur van de Chinese telecomgigant Huawei, in oktober 2014 tijdens een conferentie in Moskou. Foto Alexander Bibik / Reuters

De Amerikaanse president Donald Trump was niet op de hoogte van het plan om de financiële topvrouw van de Chinese telecomgigant Huawei te arresteren. Dat hebben adviseurs van de president donderdag verklaard, naar aanleiding van de arrestatie van Meng Wanzhou in het Canadese Vancouver op verzoek van Amerikaanse autoriteiten.

Ook de Canadese premier Justin Trudeau zei donderdag geen rol gespeeld te hebben bij de arrestatie. “De betrokken autoriteiten hebben hun beslissingen in deze zaak genomen zonder politieke betrokkenheid of inmenging”, verklaarde hij in Montreal.

De bekendmaking op woensdag van de arrestatie van Meng op de luchthaven van Vancouver, afgelopen zaterdag, heeft handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China onder druk gezet. Die waren juist hervat na een onderhoud tussen Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping, zaterdagavond bij de G20-top in Buenos Aires.

China heeft de vrijlating geëist van Meng, en haar arrestatie van de hand gewezen als een schending van mensenrechten.

Lees ook: Arrestatie treft China’s nationale trots

Het Witte Huis deed donderdag zijn best om te voorkomen dat de gevoelige arrestatie van Meng, de 46-jarige dochter van de oprichter van Huawei, onderhandelingen over de-escalatie van het felle handelsconflict tussen de twee economische grootmachten bemoeilijkt, meldt persbureau Reuters.

Volgens Peter Navarro, handelsadviseur van Trump, wist de president niets van de arrestatie af. “De twee kwesties, de handelsbesprekingen en deze arrestatie, staan volledig los van elkaar”, zei hij donderdag tegen de nieuwszender CNN.

“Het ministerie van Justitie handelt op onafhankelijke basis. Dat deze arrestatie gelijktijdig plaatsvond (met de start van de onderhandelingen) was toeval.”

De arrestatie van Meng, mogelijk op verdenking van betrokkenheid bij omzeiling van Amerikaanse sancties tegen Iran, heeft donderdag verdere onrust veroorzaakt op aandelenbeurzen. Eerder kelderden koersen naar aanleiding van onzekerheid over wat Trump en Xi in Buenos Aires precies hebben afgesproken.

De Verenigde Staten verdenken Huawei, dat nauwe banden heeft met de Chinese overheid, van spionage via geavanceerde netwerkapparatuur. Volgens Amerikaanse critici vormt Huawei een bedreiging voor de nationale veiligheid. De Amerikaanse overheid weert netwerken van de techreus om die reden uit de VS.

Canada, dat geen stappen in die richting heeft gezet, maakt zich zorgen om mogelijke Chinese vergeldingsacties tegen de arrestatie van Meng op Canadese bodem.