Thuiskok

Vulkaan met ham

Dit is een ode van de auteur aan de Italiaanse chef Alfonso Iaccarino, een tweesterrenchef wiens vulkanische gerecht wereldberoemd is geworden. De ham Culatello di Zibello komt uit het noorden van Italië.

Maak eerst de tomatensaus: Laat de sjalotten glazig worden in de olijfolie. Stoof er de in stukken gesneden tomaten en paprika bij. Giet er de bouillon en de tomatenpuree over en laat gedurende twintig minuten inkoken. Mix glad in de blender en passeer door een fijne zeef. Breng op smaak. Maak de sjalotten schoon en snijd ze in fijne ringen. Stoof deze samen met de courgette aan in de olijfolie, bak ook de courgetteschijfjes en houd deze samen met wat sjalot apart als garnituur. Meng de sjalot en courgette met de ricotta, vier plakken in fijne slierten gesneden ham en dragon. Schik de penne in met olijfolie bestreken timbaaltjes en vul de penne met het ricottamengsel. Bak zes minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden. Warm de tomatensaus op, maar laat ze niet koken. Schik een sneetje Culatello di Zibello op een warm bord met daarop twee ontvormde pasta-timbaaltjes. Werk af met schijfjes courgette, gebakken sjalot en dragonblaadjes. Giet er de tomatensaus over zoals een vulkaan die uitbarst.

Correctie 19 december 2018: In een eerdere versie van dit bericht stond dat dit gerecht een dessert is. Dat is het niet. Het bericht is daarop aangepast.