Sloop zet ‘links’ in een spreidstand

Tweebosbuurt Driehonderd bewoners stappen naar de rechter om de sloop van hun buurt tegen te houden. Zij zijn vooral boos op de linkse partijen; zij voerden campagne tegen sloop, maar stemmen in het college gewoon vóór.

Driehonderd bewoners stappen naar de rechter om het besluit van de sloop van 625 sociale huurwoningen in de Tweebosbuurt op Zuid tegen te houden. Bewoner Wim Leewis zegt dat bewoners de zaak met een advocaat aan het voorbereiden zijn.

Het besluit om goedkope huurwoningen te slopen kwam niet alleen als een grote klap voor de bewoners, maar ook voor Rotterdammers die op de linkse partijen GroenLinks, PvdA en CU/SGP hadden gestemd. „Verraad”, noemt Leewis het besluit. Tien jaar lang was hij lid van GroenLinks, waarvan enkele jaren penningsmeester. Maar afgelopen vrijdag zegde hij zijn lidmaatschap op. „Dit besluit is niet groen en niet links. De fractie heeft zijn ziel verkocht om aan de macht te blijven. Ze hadden uit de coalitie moeten stappen.”

Vorige week stemde de gemeenteraad in met het besluit van woningcorporatie Vestia om deze goedkope huurwoningen te slopen en er minder, duurdere nieuwbouwhuizen voor in de plaats te zetten. Voor de huidige 625 huishoudens komen slechts 220 huizen beschikbaar, waarvan 90 gerenoveerde oudbouw. De overige 130 komen in een nieuwbouwflat aan de rand van de wijk, op het voormalige rangeerterrein aan de Hilledijk.

Huizen technisch goed

Leewis woont sinds 1974 in de Tweebosbuurt, werkte onder andere als opbouwwerker en manager van een welzijnsorganisatie in Charlois. „Je zet bewoners de wijk uit omdat ze een kleine beurs hebben. Met de huizen zelf heeft het niets te maken: die zijn technisch goed.”

Dat blijkt ook uit de rapporten van Vestia die raadsleden de dag van de stemming in een geheime kamer konden inzien, zegt raadslid Taylan Cicek van oppositiepartij SP, die tegen stemde. „De fundering is in de meeste gevallen goed. Veel huizen kunnen nog minimaal 25 jaar mee.” Het steekt Cicek dat PvdA, GroenLinks en CU/SGP zeggen dat ze wel moesten mee stemmen met hun coalitiegenoten VVD, CDA en D66. „Ze hebben niet eens geprobeerd om D66 mee te krijgen.” Volgens Cicek verkondigde voormalig lijsttrekker Said Kasmi, die nu wethouder Cultuur is, tijdens de verkiezingen „het inclusieve verhaal”. „Misschien hadden ze hem over de streep kunnen trekken.”

Huisbezoeken

Ook het argument van PvdA-fractieleider, Co Engberts, dat een tegenstem bij een raadsmeerderheid zinloos was geweest, verwerpt hij. „Tijdens de verkiezingen zeiden de raadsleden van de PvdA dat ze tegen de massale sloop van goedkope huurwoningen waren. Dan moet je niet nu gaan instemmen. Dan snapt niemand nog waar je voor staat.”

Tijdens een bijeenkomst van de PvdA-fractie met bewoners van de Tweebosbuurt in het gebouw van de speelzaal aan het Afrikaanderplein twee weken geleden liepen de gemoederen hoog op. Toen betoogde Engberts dat als de PvdA niet met de sloop zou instemmen, Leefbaar Rotterdam een plek in het college zou krijgen, en „dat mensen in de bijstand dan weer papiertjes moeten gaan prikken”. „Ik stem nooit meer op de PvdA”, riep Arbia Azar, één van de bewoners, hem boos toe. „Mijn hele familie stemde PvdA, 15 man. Dat doen we nu allemaal nooit meer!”

Tijdens de verkiezingscampagne waren leden van de PvdA bij bewoners thuis geweest. Drie Tweebos-bewoners zeiden tijdens de bijeenkomst dat PvdA-raadslid Narsingh Balwantsingh hen beloofd had dat zij hun huis niet zouden kwijt raken. Maar volgens Balwantsingh is dat niet waar. „Ik heb alleen gezegd dat ik me ervoor zou inzetten.”

Politiek opportunisme?

Tijdens de raadsvergadering vorige week donderdag wierp raadslid Maarten Struijvenberg van Leefbaar Rotterdam de PvdA en GroenLinks voor de voeten dat zij óók voor grootschalige sloop van sociale huurwoningen tekenden, toen zij in het stadsbestuur zaten in de periodes 2006-2010 en 2010-2014. Hij verweet hen opportunisme tijdens de verkiezingscampagne – toen zaten ze in de oppositie en kwam kritiek op het door Leefbaar gedomineerde stadsbestuur hen goed uit.

Maar dat is óók weer niet waar, zegt Tweebos-bewoner en voormalig GroenLinkser Leewis. In de periode 2006-2010 zat GroenLinks inderdaad in het college. „Dat ging om sloop van woningen in criminele wijken zoals de Millinxbuurt. De kogels vlogen je daar om de oren.” En veel woningen waren daar verrot. „Ik heb er veel van binnen gezien. Op sommige etages hadden de bewoners op de vloer getekend waar de draagbalken zaten. Zodat ze de poten van de bedden van hun kinderen daarop konden zetten. Anders zakten ze er door.”

Tot nu toe hebben PvdA, GroenLinks en CU/SGP nauwelijks leden verloren aan het besluit om de Tweebos-buurt te slopen. Leewis kent buiten hemzelf niemand die zijn lidmaatschap van GroenLinks opgezegd heeft. Ook bij de PvdA Rotterdam zijn geen opzeggingen bekend, zegt voorzitter Stef Fleischeuer. „Er is zelfs iemand bijgekomen die zei dat we ondanks alles toch dicht bij de mensen staan.” Bij de ChristenUnie/SGP kwamen wel veel vragen van leden binnen, zegt fractievoorzitter Tjalling Vonk. „Ik heb uitgelegd dat we in het coalitieakkoord onderhandeld hebben dat we 3.000 sociale huurwoningen minder slopen dan oorspronkelijk in de Woonvisie stond en dat van de 18.000 nieuwbouwhuizen 20 procent sociaal wordt. Ook op toplocaties zoals het Schiekadeblok en Pompenburg. Toen begrepen ze ons besluit.”