Rwandees hof spreekt activist Rwigara vrij

Diane Rwigara werd beschuldigd van fraude en poging tot opruiing. Zelf meende ze, net als verschillende internationale organisaties, dat ze vastzat vanwege kritiek op president Paul Kagame.

Diane Rwigara begroet aanhangers bij het gerechtsgebouw in de Rwandese hoofdstad Kigali.
Diane Rwigara begroet aanhangers bij het gerechtsgebouw in de Rwandese hoofdstad Kigali. Foto Cyril Ndegeya/AFP

De Rwandese activist Diane Rwigara is donderdag vrijgesproken door het nationale hooggerechtshof. Een driekoppige rechtbank bepaalde dat de beschuldigingen van opruiing en fraude tegen haar ongegrond waren.

Rwigara en haar moeder werden beschuldigd van valsheid in geschrifte en opruiing. Vogens de twee vrouwen was de zaak tegen hen politiek gemotiveerd. Rwigara (37) stelde zich vorig jaar als enige vrouw kandidaat tegen zittend president Paul Kagame. Ze begon drie maanden voor de verkiezingen aan haar campagne, maar werd gediskwalificeerd door de kiescommissie. Zij werd ervan beschuldigd handtekeningen te vervalsen voor de petitie die haar kandidatuur mogelijk zou maken.

Politici die zich tegen president Paul Kagame kandidaat durfden te stellen, werden geïntimideerd of voor joker gezet

Nadat ze zo buitenspel werd gezet, zette Rwigara de organisatie Itabaza op om “de burgers van Rwanda aan te sporen om hun overheid ter verantwoording te roepen”. Dat leidde tot haar arrestatie voor het aanzetten tot een volksopstand. In totaal werd 22 jaar gevangenisstraf tegen haar geëist. Haar moeder, die ook was opgepakt voor de gepoogde opruiing, hing een straf van vijftien jaar boven het hoofd. De rechtszaak zorgde voor internationale verontwaardiging. In eerdere verklaringen zei Rwigara dat de zaak bedoeld was om haar kandidatuur te dwarsbomen.

Het Rwandese Hof achtte niet bewezen dat Rwigara de handtekeningen van supporters vervalst heeft. Verder worden haar kritische uitspraken over de politiek van Kagame - die met 98 procent van de stemmen werd herkozen - beschermd onder zowel de Rwandese grondwet als internationaal recht.

Politieke gevangenen

Tegen de Britse krant The Guardian liet de activist weten dat ze doorgaat met haar politieke werk: “Er moeten nog veel zaken worden opgelost in mijn land.” Daarmee verwees ze ook naar andere oppositieleiders en activisten die in Rwanda worden vervolgd.

Amnesty International liet donderdag weten dat het besluit van het hof “een nieuwe era van vrijheid van meningsuiting in Rwanda zou moeten inluiden”.

Victoire Ingabire week uit naar Nederland om oppositie tegen Kagame te voeren

Het Rwandese minsterie van Justitie schrijft in een reactie de uitspraak over beide vrouwen te respecteren. In de verklaring wordt ook de bemoeienis van internationale organisaties rondom de zaak-Rwigara gehekeld: “We veroordelen alle pogingen van externe partijen om op ongepaste wijze de juridische processen van Rwanda te beïnvloeden.”