Rwanda

Vrijspraak activiste Diane Rwigara na aanklacht van opruiing

De Rwandese activist Diane Rwigara is donderdag vrijgesproken door het nationale hooggerechtshof van Rwanda. Het hof bepaalde dat de beschuldigingen tegen de 37-jarige Rwigara ongegrond waren. Rwigara en haar moeder werden beschuldigd van valsheid in geschrifte en opruiing. Volgens hen was de zaak politiek gemotiveerd. Rwigara stelde zich in 2017 als enige vrouw kandidaat tegen president Paul Kagame. Ze lanceerde haar verkiezingscampagne drie maanden voor de stembusgang, maar werd ervan beschuldigd handtekeningen te vervalsen voor de petitie die haar kandidatuur mogelijk zou maken. Nadat ze buitenspel werd gezet, zette Rwigara de organisatie Itabaza op die tot haar arrestatie leidde, ze zou aanzetten tot een volksopstand. Er werd een celstraf van 22 jaar tegen haar geëist. (NRC)