Podium Top 2000 heeft alleen nieuwe nummer 3

‘Bohemian Rhapsody’ weet ook dit jaar de meeste luisteraars van de ‘lijst der lijsten’ te bekoren. ‘Piano Man’ van Billy Joel steeg een plek en staat op drie.

Drukte in het Top 2000-Café in Beeld en Geluid tijdens de NPO Radio 2 Top 2000.
Drukte in het Top 2000-Café in Beeld en Geluid tijdens de NPO Radio 2 Top 2000. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP Kippa

Wie hoopte op een verrassende nieuwe nummer 1 in de NPO Radio 2 Top 2000, ziet die wens helaas niet uitkomen dit jaar. Voor de zestiende keer voert Bohemian Rhapsody van Queen de lijst aan. De tweede plaats is wederom voor Hotel California van The Eagles.

Wél nieuw is de nummer drie, daar staat Billy Joel met Piano Man. Vorig jaar had Led Zeppelin met Stairway to Heaven nog een podiumplaats, dit nummer staat nu op plek 4. Grote stijger in de lijst is Africa van Toto, die steeg van plek 25 naar plek 8. Dit is het enige nummer dat vorig jaar niet in de top 10 stond, alle negen andere tracks waren daar vorig jaar ook te vinden.

De volledige lijst wordt bekendgemaakt op 19 december.

Gebrek aan vrouwen

De Top 2000 heeft weinig vrouwen in de lijst, blijkt uit een analyse van NRC. Dat daar verandering in moet komen, vinden ook de vier vrouwen achter het initiatief Top2000 VrouwenStemmen. Zij startten een stemactie om meer vrouwen in de ‘lijst der lijsten’ te krijgen.

Lees ook: Steeds minder vrouwen in Top 2000

Een analyse van de Top 2000 van 1999 tot 2017 laat zien dat die ongelijke vertegenwoordiging structureel is: iets meer dan 15 procent van alle artiesten die ooit de hitlijst haalden is vrouw. Ook neemt het aandeel vrouwen door de jaren heen af.

Vorig jaar luisterden ongeveer 11,3 miljoen mensen naar de Top 2000, in totaal 76 procent van de Nederlandse bevolking (vanaf 10 jaar en ouder).