OPEC-landen komen productiebeperking overeen

Met de verlaging van 1,2 miljoen vaten per dag probeert het oliekartel de olieprijs weer op te schroeven.

De vergadering van OPEC-landen op vrijdag.
De vergadering van OPEC-landen op vrijdag. Foto Joe Klamar/AFP

Oliekartel OPEC is vrijdag een productieverlaging overeengekomen van 1,2 miljoen vaten per dag vanaf 2019. Dat besloten de olieproducerende landen tijdens de halfjaarlijkse vergadering in Wenen. Als reactie stegen de olieprijzen met bijna 5 procent.

De OPEC-landen zelf zullen 800.000 miljoen vaten per dag minder produceren. Rusland, geen OPEC-lid, zou daarnaast willen bijdragen met een verlaging van 200.000 vaten per dag en andere niet-OPEC-landen zouden samen ook nog 200.000 vaten per dag minder gaan produceren, zei de Iraakse minister van Olie Thamer Ghadhban, volgens persbureau Reuters.

Aanbodoverschot

De productieverlaging is een poging om de olieprijs weer op te schroeven. Sinds oktober zijn de prijzen met zo’n 30 procent gezakt vanwege een aanbodoverschot. De OPEC-leden halen samen 33 miljoen vaten olie per dag uit de grond.

De verlaging is aan de hoge kant van de voorspellingen, waardoor de prijs van een vat olie als reactie sterk steeg. Een vat Brentolie werd rond 16.00 uur vrijdagmiddag zo’n 63,2 dollar waard (+ 4,8 procent). Een vat Amerikaanse olie steeg naar rond de 54 dollar per vat (+ 4 procent).

Begin deze week maakte Qatar nog bekend uit de OPEC, een samenwerkingsverband van veertien landen, te stappen. De Golfstaat produceert dagelijks ongeveer 610.000 vaten olie.

Iran

Donderdag zakten de prijzen nog met 3 procent toen de OPEC-landen het nog niet eens waren geworden over de vraag met hoeveel vaten per dag de productie moest worden verlaagd. Vooral Iran lag dwars, het land wilde een uitzondering op de beperking. Iran wordt al flink geraakt door Amerikaanse sancties.

Vrijdag ging Iran akkoord met de verlaging. Iran zou een akkoord hebben gesloten over een uitzondering op de beperking met aartsrivaal Saoedi-Arabië, schrijft Reuters.