Nationaal programma Zuid investeert nu ook in groot cultureel instituut

NPRZ Het programma dat is bedoeld om de omstandigheden voor de bewoners van Rotterdam-Zuid te verbeteren, krijgt 260 miljoen euro toegezegd.

„Een mooie stap vooruit” voor Rotterdam-Zuid, vindt Marco Pastors. Foto Robin Utrecht
„Een mooie stap vooruit” voor Rotterdam-Zuid, vindt Marco Pastors. Foto Robin Utrecht

Het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ) kreeg deze week 260 miljoen euro. Dat bedrag wordt onder meer besteed aan tien uur extra les voor schoolkinderen en het maken van plannen voor een groot cultureel instituut.

„Dit is een mooie stap vooruit voor Rotterdam-Zuid”, zegt Marco Pastors, directeur van het NPRZ. De ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) en Carola Schouten (Landbouw, CU) ondertekenden maandag de toezegging voor de komende jaren van 130 miljoen euro voor het Nationaal Programma, om het leven van de inwoners te verbeteren. De gemeente Rotterdam legt hetzelfde bedrag bij.

In maart maakten de ministers al bekend dat zij dit bedrag wilden investeren in het Rotterdamse stadsdeel. De afgelopen maanden onderhandelde Pastors met de gemeente en het Rijk over de bestemming van de miljoenen. Deze week werd deze toezegging officieel bekrachtigd. Het NPRZ werd in 2011 opgezet om de omstandigheden voor de bewoners van het deels verpauperde wijken te verbeteren. Het programma loopt tot 2030. Pastors: „Ons doel is dat inwoners op Zuid hun leven gaan leven zoals het hoort en dat hun leven meer gaat lijken op het leven van andere Nederlanders.”

School, cultuur, sport

Het geld wordt gebruikt om de 7.500 kinderen die naar school gaan in een van de zeven ‘focuswijken’ tien uur extra per week les te geven. De kinderen krijgen niet alleen lessen rekenen en taal om achterstanden weg te werken, maar ook in cultuur, beroepsoriëntatie en sport. „Belangrijk omdat zij dat thuis niet altijd meekrijgen”, zegt Pastors. „We hebben gekeken naar wat ervoor zorgt dat kinderen elders in Nederland goed opgroeien. Dat willen we de kinderen op Zuid ook aanbieden.” De lessen gaan in vanaf volgend schooljaar.

Tegelijkertijd worden 1.400 slechte woningen, een groot deel daarvan in de wijk Carnisse in Charlois, aangepakt. Ongeveer 300 woningen daarvan worden gesloopt, de rest wordt samengevoegd en opgeknapt.

Nieuw is dat het NPRZ geld gaat investeren in cultuur. „Het is natuurlijk heel gek dat voor de 200.000 mensen die op Zuid wonen, nooit een serieus cultureel instituut is ontwikkeld”, zegt Pastors. Een deel van het bedrag wordt uitgegeven aan plannen voor zo’n instituut. „Een cultureel instituut kan wel 150 miljoen euro kosten, maar dit geld kunnen we gebruiken voor de voorbereiding.”

Werk, schulden, taalproblemen

Daarnaast wordt een deel van het bedrag gebruikt om het aantal inwoners in de bijstand terug te dringen. In Rotterdam-Zuid is 19 procent van de gezinnen aangewezen op een bijstandsuitkering. In de zeven focuswijken is dat zelfs 24 procent, zegt Pastors. Het doel is om dat te verlagen naar 14 procent, het gemiddelde in de vier grote steden. „Daarvoor moeten we nog flink aan de bak.” In januari presenteert wethouder Richard Moti (werkgelegenheid, PvdA) maatregelen daarvoor. „Het komt erop neer dat we niet alleen kijken naar werk, maar ook hulp bieden bij het oplossen van schulden of taalproblemen”, zegt Pastors.